Potřebujete si vyčistit hlavu? Začněte malovat

 Ostatní 
13. března 2019 06:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
U malování si odpočinete Depositphotos
Při výhledu z okna upřeně sledujete úchvatný západ slunce a toužíte ho zachytit na plátno? Vezměte štětec do ruky a vyzkoušejte to! Vaše mysl si odpočine a navíc se časem může domov hemžit vašimi výtvory.

Základem je menší plátno. Rozhodně se vyhněte velkému formátu, který láká mnoho začátečníků. Problém je totiž v tom, že velké plátno je hodně obtížné pomalovat tak, aby obraz byl v každém místě zajímavý a neobsahoval spoustu hluchých, nudných míst. Záleží pouze na vás, jestli si pořídíte malířský stojan nebo zvolíte malování na stole.

Čím malovat?

Nyní je na řadě zvolit, čím budete malovat. Jednou z nejlepších možností jsou akvarelové barvy. Výhoda je v tom, že štětce po malování stačí vymýt vodou. Barvy se totiž ředí vodou. Maluje se technikou překrývání suchých barevných vrstev nebo mísením a rozpíjením mokrých vrstev barvy. Počítejte však s tím, že po zaschnutí barvy zesvětlí.

Poohlédnout se můžete také po akrylových barvách. Malovat jimi můžeme na různé podklady od papíru přes plátno, dřevo, kov, sklo až po stěny. Akrylová barva schne velmi rychle. Pouze přidáním přísad zpomalujících schnutí nebo vlhčením vodou lze čas k práci s barvou prodloužit. Když však jednou malba zaschne, nic s ní už nehne. Zkusit doma můžete i modrotisk, jak na to, jsme psali zde.

Zkuste i pastely

Za zkoušku stojí také pastely. Prodávají se ve formě lisovaných tyčinek, jejich barvy jsou jasné a zářivé. Výhoda je v tom, že nepotřebujete štětce. Myslete na to, že suché pastely je třeba na závěr zafixovat. Jelikož se barvy vzájemně nedají míchat před nanesením na papír, je lepší mít k dispozici širší barevnou škálu.

Ať už si vyberete jakoukoliv metodu, je důležité malovat předmět svého zájmu z dostatečné blízkosti. Jednoduše si ho přibližte natolik, aby zabíral dostatečně velkou část plátna.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008