Tlakové myčky zvládnou řadu prací. Umyjete s ní auto i zbavíte chodník plevele

 Ostatní 
19. února 2019 06:54 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I starý plot může díky wapce prokouknout Depositphotos
Tlakové myčky jsou velmi schopní pomocníci, kteří ve vaší domácnosti zastanou opravdu hodně práce. Klasickou zahradní hadici strčí v mnohém do kapsy. Ušetří vám nejen čas a námahu, ale i nezanedbatelné množství vody.

Vysokotlaké čističe či wapky vám poslouží k mytí auta i čištění betonových ploch. Jejich využití je ale daleko širší. Co vše wapka dokáže?

  • Vyčistit dlažbu.
  • Zbavit chodník plevele a nánosů zeminy.
  • Umýt auto i se zablácenými koly.
  • Vyčistit jízdní kolo.
  • Omýt zahradní nábytek.
  • Zbavit nečistot velké plochy různých povrchů.

Pokud vlastníte bazén, výrazně vám usnadní jeho pravidelnou údržbu. A nejen, že usnadní práci a šetří vám čas, ale ušetříte i za vodu – spotřeba vody je až o 80 % menší než při použití zahradní hadice. 

Čerpadlo je základ

Základem každé tlakové myčky je čerpadlo, které stlačuje vodu na určitý tlak. Potřebujete-li jen čas od času vyčistit jízdní kolo nebo zbavit kola vašeho auta bláta a nečistot, vystačíte si s wapkou s tlakem do 120 barů. Pro čištění betonových a dalších hrubých ploch, střešních okapů či prostor kolem bazénů vybírejte mezi modely s tlakem kolem 130 až 140 barů.

Naopak pro poloprofesionální či profesionální použití, tedy čištění hal a jiných velkých značně znečištěných ploch, je už lepší sáhnout po výkonné wapce s tlakem nad 150 barů. Často se u nich setkáte s regulací tlaku, protože silný proud vody může v některých situacích poškodit ostřikovaný povrch.

Na co si dát pozor

I malé vysokotlaké čističe stříkají takovou silou, která je schopná poškodit fasády nebo dřevěné povrchy. Při čistění jízdního kola dejte pozor na barvu či samolepky, mohly by se lehce sloupnout. U auta buďte opatrní, aby nedošlo k poškození především laku, lamel chladiče, pootevřených oken a dalších částí. Zmíněným nepříjemnostem se můžete vyhnout jak použitím funkce regulace tlaku, tak svépomocí, tedy větší vzdáleností trysky od stříkaného povrchu nebo širším paprskem vody.

Zaměřte se na průtok

Rozhodující pro výběr wapky je průtok, tedy množství vody, které čerpadlem proteče za hodinu. Čím vyšší bude průtok, tím snadněji se vám budou čistit velké plochy. Pro čistění jízdního kola, zahradního nábytku či menší terasy vám postačí vysokotlaký model s průtokem 300 - 400 litrů za hodinu. Plánujete-li ostřikovat větší terasy, chodníky, velké plochy dlažby, fasády či haly, doporučují odborníci průtok 400 - 650 litrů za hodinu. Vyšší tlak vám také lépe pomůže dostat špínu ze špatně dostupných míst.

Při pořizování vysokotlaké myčky ale nejprve vyzkoušejte průtok svého domácího rozvodu. Pokud z kohoutku dostanete například jen 5 litrů za minutu, je zbytečné kupovat čistič s průtokem 10 litrů za minutu. Hodnotu zjistíte jednoduše tak, že do kbelíku budete minutu napouštět vodu.

Příslušenství

Vysokotlaký čistič vybírejte také dle množství příslušenství, kterým si jej lze rozšířit. Může se stát, že si pořídíte levnou tlakovou myčku, ale časem zjistíte, že k ní nepřipojíte například prodlužovací hadici a další doplňky tak, aby zvládla více než jen základní funkce. Některé modely se naopak již dají koupit se sadou univerzálního příslušenství.

A jaké příslušenství lze k vysokotlakému čističi pořídit? Kupříkladu různé druhy trysek, kartáčů, čističů teras, prodlužovacích hadic či vodních filtrů. Rotační tryska vám pomůže s odstraněním i vysoce odolných skvrn a usazenin, naopak 90° tryska se postará o odstranění špíny ze špatně dostupných míst, jako jsou okapy či blatníky. Při mytí auta dosáhnete lepšího výsledku s čističem ploch, který s vysokotlakou myčkou jednoduše propojíte. K mytí vašeho čtyřkolového miláčka dobře poslouží také rotační kartáč. Ten lze použít i pro čištění přívěsů, člunů a zahradního nábytku.

Existují také speciální nástavce pro čištění zahradních teras a dalších podobných ploch s pevným povrchem. Potřebné délky při náročném čištění dosáhnete s prodlužovací hadicí. K dispozici jsou vám i vodní filtry, které mimo jiné prodlužují životnost vysokotlakého čističe.

Další vychytávky

  • Vybavenější vysokotlaké čističe mohou mýt i teplou vodou.
  • Těžší tlakové myčky jsou posazeny na kolečka.
  • Chlazení motoru vodou prodlouží jeho životnost.
  • Dražší vysokotlaké myčky jsou vybaveny integrovanou nádobkou pro saponát, který využijete například pro mytí auta.
  • Větší hmotnost wapky je znakem odolnosti. Součástí takové wapky je kovové čerpadlo nebo indukční motor.

Jak o wapku správně pečovat

Před spuštěním tlakové myčky ji zcela zavodněte. Provedete to tak, že připojíte vodu, zmáčknete pistoli a veškerý vzduch vytlačíte ze soustavy, aby voda začala sama vytékat. Poté můžete zařízení zapnout. Před nástupem zimního období je naopak důležité celou soustavu tlakového čističe zbavit vody. Předejdete tím poškození mrazem. (Dále čtěte: Jak odstranit plevel z chodníku? Existuje několik rad).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve