Propadli jste kouzlu modrotisku? Zkuste si ho vyrobit sami doma

 Dílna 
02. června 2017 08:40 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Modrotisk si můžete vyrobit i doma. Shutterstock
Pokud máte slabost pro modrotisk, můžete si ho zkusit doma vyrobit i sami. Možná nebude tak dokonalý, jako od profesionálů, ale bude váš!

K výrobě modrotisku budete potřebovat dvě základní věci - chemicky neupravované bílé bavlněné plátno a tiskařskou reservu. Tiskařská reserva, takzvaný Pap, není běžně k dostání, ale můžete si ji objednat přímo u výrobců modrotisku. Jde o směs kaolinu a arabské gumy. U výrobců modrotisku seženete i speciální tiskařské plátno. Na pět metrů látky vám postačí 1 dcl reservy, který lze pořídit asi za 60 korun. Plátno šíře 85 cm stojí necelou stovku. Pak už budete potřebovat jen štětec a můžete začít.

Princip výroby modrotisku spočívá v nanesení Papu (tiskařské reservy) na plátno. Vše, co štětcem namočeným v Papu nakreslíte, bude mít ve výsledku barvu podkladu. Na plátno si můžete ornamenty předkreslit. Dejte ale pozor! Vzor není úplně ideální kreslit tužkou - často je pak totiž viditelná i po obarvení. Lepší je použít třeba mizící fix, který je k dostání třeba v galanterii nebo na internetu, nebo obyčejné kuličkové per Pilot, které zmizí zahřátím při žehlení a koupíte ho v každém papírnictví.

Při samotném nanášení Papu na plátno je dobré si pod látku dát nějakou podložku, reserva totiž může prosáknout skrz plátno. Pap nanášejte v co nejtenší vrstvě. Dbejte na případné nežádoucí odkápnutí reservy na plátno. V takovém případě je pak lepší zasaženou část začlenit do vzoru. Snažte se volit vzory jemné, složené z linek a teček. Velkým plochám se spíše vyhýbejte.

Tiskařskou reservu můžete na plátno nanášet nejen štětcem, ale i pomocí podomácku vyrobeného razítka. Ideální je vyrobit ho z polystyrenu. Určitě není dobré použít k výrobě razítka třeba bramboru - pouští vodu a škrob a výsledek by tak nebyl dobrý.

Po dokončení malby se musí nechat dílo dobře proschnout, aby nedošlo při manipulaci k obtisknutí a zároveň k nevratnému znehodnocení díla.

Jakmile máte namalováno a usušeno, je třeba vašemu dílu dodat i typickou modrou barvu. K tomu je nutná speciální barva Indigo a tuto část práce musíte přenechat profesionálům. Svůj výtvor proto pečlivě zabalte a poštou zašlete výrobci modrotisku. V České republice fungují pouze dva - v Olešnici na Vysočině a ve Strážnici na jihu Moravy. Tam vám vašemu dílku dodají tu správnou barvu. Počítejte, že barvení jednoho metru látky vyjde na přibližně 50 korun. Pokud jste ale plátno pro malování rozstříhali na menší kousky, je nutné je ještě úřed odesláním zpět sešít do pruhu o š. 80 cm tak, aby díly měly kresbu na jednu stranu Teprve takto připravený výrobek je možné odevzdat k obarvení.

Hotový modrotisk pak stačí jen nakropit a pečlivě vyžehlit. Tím dosáhnete vysokého lesku. Tuto operaci je vhodné provést po každém praní. Jedná se o tzv. oživení modrotisku. Modrotisk perte v mýdlovém roztoku, maximálně 40 stupňů Celsia teplém.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47