Mnohé boty lze vyprat v pračce. Stačí vědět jak na to a dodržet správný postup

 Ostatní 
02. března 2019 10:29 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špinavé boty můžete svěřit i pračce Depositphotos
Na mnoha místech už není po sněhu ani památky, ale bílou peřinu mnohde vystřídalo bláto. A tak se docela snadno přihodí, že dojdete z procházky zablácení od hlavy po paty. A to doslova. Jak co nejsnadněji vyčistit boty? Mnohé z nich lze prát i v pračce, když dodržíte pár zásad.

I sebevíc zaneřáděné tenisky mohou zase vypadat jako nové a ani vás to nemusí stát mnoho námahy.

Pračka je skvělý pomocník

Zřejmě byste těžko našli výrobce bot, který by svým zákazníkům vyloženě doporučil prát boty v pračce. Přesto to mnoho lidí dělá a nemohou si to vynachválit. Jak tedy postupovat, když chcete vyprat boty v pračce a nechcete si je zničit? Záleží především na tom, z jakého materiálu vaše boty jsou. Ne každému totiž pračka svědčí. A byla by škoda si takto zničit drahé či oblíbené boty.

Prohlédněte si materiál

Ze všeho nejdříve se tedy podívejte, z jakého materiálu vaše boty jsou. Pokud jsou plátěné či látkové, tak občasné praní v pračce snesou. Jestli jsou však ušité z kvalitní kůže nebo semiše, na pračku rovnou zapomeňte. V takovém případě by dlouhé namáčení semiš nenávratně poškodilo a kůži pravděpodobně zničilo.

Kožené boty jednoduše otřete vlhkým hadříkem. Pokud ani to nestačí, tak si kupte speciální mýdlo na kůži. Seženete ho v kožené galanterii nebo obuvi. A samozřejmě je také nezapomeňte naimpregnovat.

Semišové boty čistěte jemným kartáčkem a speciálním mýdlem nebo pěnou.

Látkové boty můžete opatrně vyprat v pračce nebo vydrhnout kartáčem s mýdlovou vodou. Dejte akorát pozor na lepené části. Pokud jich je na botách hodně a zdají se vám už dost opotřebené, raději praní v pračce neriskujte.

Příprava na praní

Pokud se rozhodnete svěřit vaše tenisky pračce, nejprve vyjměte z bot vložky a pořádně je vydrhněte kartáčkem ve vodě s pracím práškem a následně je nechte vysušit třeba na topení. Vložky do bot budou čisté a provoněné. Pokud vložky po vyprání nevoní, vložte je do pytlíku s jedlou sodou a důkladně protřepejte. Nechejte je v pytlíku uzavřené přes noc.

Tkaničky ven

Z bot vyndejte také tkaničky. Můžete je vyprat s běžným oblečením. Díky tomu se nestane, že by se vám zabarvily a budou zase jako nové. Je ale dobré tkaničky svázat k sobě jemným uzlem. Nestane se, že by proklouzly otvory v bubnu.

Odmašťovací fáze

Boty bez vložek a tkaniček nejprve ponořte do kyblíku s vodou, do které přidáte i trošku přípravku na umývání nádobí. Při chůzi se do bot dostane mnoho nečistot z asfaltu a jiných povrchů, které praní v pračce běžně neodstraní, pokud je nejprve neodmastíte. Boty poté důkladně propláchněte čistou vodou, zabráníte tím vypěnění pračky.

Na gumu zubní pastou

Ještě před tím, než dáte boty do pračky, je vhodné vyčistit gumovou podrážku. Ideální způsob, jak oživit bílou barvu, je vydrhnout gumu pastou na zuby. Ta obsahuje fluorid, který bělí nejen zuby, ale i mnohé povrchy. Možná pastou mírně boty zašpiníte, ale to nevadí, další krok vše spraví. O tom, k čemu všemu můžete doma zubní pastu využít, jsme psali zde.

Hodí se prací pytel

Při praní se může stát, že se vám boty otlučou o buben a je možné, že se dříve rozlepí nebo už je z pračky vytáhnete poškozené. Aby se to nestalo, vložte je do pracího pytle. Můžete použít třeba ten, který používáte na praní spodního prádla. Společně s nimi vyperte starší ručník nebo deku. Dbejte u toho na to, aby ručníky nepouštěly chloupky. Pokud nemáte prací pytel, dejte boty třeba do povlaku na polštář.

Jak boty prát

Použijte tekutý prací prášek. Pokud byste použili sypký, mohlo by se stát, že se zcela nerozpustí a hrudky se dostanou do bot. Zanechá tak nejen viditelné stopy, ale také by vás boty mohly třeba tlačit.

Některé pračky mají prací program přímo na boty. V tom případě máte vyřešeno. Pokud tento program vaše pračka nemá, nastavte praní na jemné tkaniny, teplotu vody na 30 °C a co nejnižší otáčky.

Pokud byste prali boty v teplejší vodě, mohlo by se stát, že se zkroutí. Vysoké otáčky by mohly poničit boty nebo samotnou pračku.

Na sušičku zapomeňte

Po vyprání určitě nedávejte boty do sušičky, mohly by se v ní zkroutit podrážky. Boty nechte schnout ideálně na slunci nebo v blízkosti radiátoru. Pokud dovnitř nacpete noviny, boty budou schnout rychleji.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod