Přestala vám fungovat některá tlačítka na dálkovém ovladači? Často se dají snadno opravit

 Ostatní 
02. března 2019 06:10 / Petr Vlach
  16
📷
6 fotografií v galerii
Nefunkční tlačítka se dají snadno opravit Shutterstock
Přestala na vašem dálkovém ovladači fungovat některá tlačítka? Pak to ještě neznamená, že musíte kupovat nový. Čtěte dál a dozvíte se, jak ten původní opravit.

Dálkové ovládání k televizi nebo k jiné elektronice obvykle funguje řadu let, ale některá více namáhaná tlačítka na dálkovém ovládání po čase vypoví službu. Přitom není problém ovladač opravit. A nebudete potřebovat ani žádné složité vybavení.

Někdy pomůže vyčištění

V každém případě je třeba ovladač rozebrat. Bývá spojen pomocí šroubků. Ty povolíte a podle typu ovladače rozeberete plastové tělo na dvě části. Potřebujete se dostat do prostoru mezi gumová tlačítka a desku. Jestliže zde vidíte tekutinu nebo zřetelně zoxidované kontakty, je postup zcela jednoduchý. Navlhčeným hadříkem vyčistíte nečistoty a tekutinu. Vnitřek ovladače musí být suchý a bez nánosů špíny. Zoxidované kontakty vyčistěte lihem. Jestliže je vrstva oxidu příliš silná, použijte velmi jemný brusný papír.

Když ani po vyčištění tlačítka nefungují

V některých případech se stane, že ani po vyčištění ovladače některá tlačítka nefungují. Na vině bývá kvalita vodivé gumy, která má zajistit propojení kontaktů na desce. Guma bohužel s postupující únavou vodivost ztrácí a tlačítka proto nereagují. Ani v takovém případě ale nemusíte zoufat.

K opravě budete potřebovat jen kousek oboustranné lepicí pásky. Ideální je ta, kterou se jistí k podlaze koberce. Je tenká a dobře lepí. Na spodní část gumových tlačítek nalepíte oboustrannou pásku a na pásku přilepíte kousek alobalu vystřižený podle velikosti tlačítka. Tak zajistíte vodivou plošku, která na dlouhou dobu spolehlivě nahradí původní kontakt, který už dosloužil.

Vyplatí se to?

Zákrok se určitě vyplatí. Vyčištění máte hotové do deseti minut a je zcela zdarma. Operaci s alobalem zvládnete maximálně za dvacet. Tedy za předpokladu, že máte po ruce alobal i lepicí pásku. A pokud ani jedno nekupujete a využijete domácí zásoby, je to opět zcela zdarma. Vzhledem k velmi malé spotřebě je pravděpodobné, že si kousek pásky a alobalu případně opatříte od známého. Můžete ho pak pozvat na film nebo mu opravit jeho ovladač. Nový ovladač může stát třeba i 800 Kč a výrobek od náhradního výrobce vyjde kolem 200 Kč. Někdy se dá použít k dočasnému ovládání zařízení i mobil s infračervenou diodou a příslušnou aplikací. Pozor, tento druh ovládání nahrazuje právě klasické ovladače. Nepleťte si to s možnostmi ovládání různých zařízení, o kterém jsme pro změnu psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve