Co byste nikdy neměli dávat do mikrovlnky. Jen alobal to není
Tak například téměř každý z nás ví, že do ní nepatří alobal, ale o jiných zakázaných předmětech či potravinách mnoho lidí vůbec netuší. Pojďte se podívat, co nedávat do mikrovlnky za žádných okolností.
Vejce
Chcete-li zabránit tomu, abyste z vaší mikrovlnky museli seškrabovat zbytky explodovaných potravin, vyhněte se určitě přípravě vajíčka natvrdo. Nehrozí sice nějaké smrtelné nebezpečí, ale úplná legrace to také není. Tekutina v syrovém vajíčku se totiž teplem rychle mění v páru, čímž zvětšuje svůj objem. To samozřejmě skořápka nevydrží a exploduje. Pokud tedy nechcete strávit hodiny čištěním mikrovlnky, případně malovat kuchyň, raději to nezkoušejte.
Syrové maso
Syrové maso nikdy v mikrovlnce neohřívejte a při rozmrazování masa nezapomeňte zvolit vhodný program. Předejdete tak pomnožení bakterií na mase a tím i případnému zkažení masa.
Plastové či papírové obaly
Vkládání potravin v papírových i plastových obalech do mikrovlnky je samostatnou kapitolou. Papírové tašky, v nichž máte zabalené něco, co chcete vložit do mikrovlnky, totiž většinou obsahují spoje s lepidlem. Toto lepidlo se pak teplem uvolňuje do jídla, což může být zdraví nebezpečné.
O plastových obalech snad ani nemusíme mluvit, a proto je lepší je do mikrovlnky vůbec nedávat. Jinak riskujete dobře zahřátý pokrm, ale s příchutí nebezpečných chemikálií.
Pozlacené a kovové nádobí
Do mikrovlnné trouby skutečně talíře se zlatým ornamentem nebo nerezové misky nepatří. Pokud je tam dáte, spotřebič zareaguje i na sebemenší kovový proužek a zajiskří jak při ohňostroji.
Pozor na nebezpečné nic
Mikrovlnka se nemá pouštět naprázdno, a to z jednoduchého důvodu. Tento spotřebič ohřívá jídlo tak, že pomocí elektromagnetických vln ohřívá molekuly vody v jídle a nápojích. Pokud tyto vlny nemá co absorbovat, vaše mikrovlnka může jednoduše zkolabovat. A je dost pravděpodobné, že definitivně. Na druhou stranu si mikrovlnka si dokáže poradit s praktickými záležitostmi. Psali jsme zde.