Dovolená je za dveřmi. Co nesmí chybět v cestovní lékárničce?

 Ostatní 
22. dubna 2019 15:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lékárnička na cesty je základ Depositphotos
Při cestě na dovolenou rozhodně nepodceňujte vybavení lékárničky. Přibalené léky vás můžou zbavit problémů i bolestí. Chybět by však neměla ani dezinfekce či různé náplasti.

V cestovní lékárničce by rozhodně nemělo chybět dostatečné množství léků, které běžně užíváte. K nim přibalte vždy i příbalový leták. Pokud byste museli na dovolené navštívit lékaře, podle příbalového letáku by jednoduše poznal, které léky užíváte. Pro jistotu si před cestou napište na papírek rozpis, které léky a kdy užíváte.

Zažívací problémy

Jedním z nejčastějších problémů, které vás můžou nemile zaskočit na dovolené, jsou zažívací. Může se jednat o pálení žáhy, zácpu, nadýmání, poruchy trávení, křeče nebo průjem. Částečně lze zažívacím potížím předejít používáním balené vody a pečlivým výběrem jídla v rizikových oblastech. Pokud vás i přesto zažívací potíže postihnou, je vhodné s sebou mít užitečné léky.

Chybět rozhodně nesmí ani léky snižující teplotu. Můžete je využít i při bolesti zubů, hlavy nebo menstruačních bolestech. Právě z důvodu možné horečky je nepostradatelný teploměr. Sbalte však digitální, který je odolnější než skleněný. Ani v teplých krajinách nepodceňujte možnost vzniku nachlazení a mějte v lékárničce léky na bolest v krku, kašel a rýmu. Co nesmí chybět v domácí lékárničce, jsem psali zde.

Zapomenout rozhodně nesmíte na dezinfekci. Různá škrábnutí nebo pořezání jsou častými úrazy a správné vyčištění rány je velmi důležité. Součástí lékárničky by měla být také pinzeta, spínací špendlík, náplasti, sterilní čtverce, obvazy, obinadlo i gumové škrtidlo. Pomocníky, které byste v žádném případě neměli opomenout, jsou také nůž nebo nůžky k upravení velikosti náplasti nebo obvazu. Pružné obinadlo pomůže zafixovat podvrtnutý kotník či naražené zápěstí. Pro tyto případy je dobré zabalit také mast nebo gel s obsahem protizánětlivých látek. Na hojení ran, drobné popáleniny a poškození kůže od slunce spolehlivě fungují masti s obsahem hojivých látek.

Do kufru

Pokud poletíte letadlem, tak uložte lékárničku do kufru, ale něco si sebou vezměte i na palubu, protože osvědčený prášek na bolest hlavy vám v podpalubí nebude nic platný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod