Nepříjemné reakce na hmyzí bodnutí? Zkuste je zmírnit pomocí rad našich babiček

 Ostatní 
09. srpna 2019 20:21 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Následky bodnutí nebo kousnutí hmyzem nebývají právě příjemné Shutterstock
Léto je krásné, ale přináší jednu nevýhodu: dotěrný hmyz. Ubránit se mu však lze i bez chemie. Kde hledat pomoc? Porozhlédněte se po zahradě nebo ve spíži.

V přírodě na nás nečíhají jen klíšťata, ale také komáři, ovádi, muchničky, vosy, včely a další hmyz. Následky jejich bodnutí nebo kousnutí nebývají právě příjemné, některé svědí tak, že si je rozškrábeme a zaneseme si tak do ranky navíc infekci. Jak se tomu vyhnout za pomoci přírodních prostředků?

Obklad z cibule a česneku

Ranku můžeme potírat čerstvě rozkrojenou cibulí nebo česnekem, nebo si z nich připravit obklad. Cibule a česnek dokážou ztišit zánět, obsahují totiž enzymy rozkládající chemické látky zvané prostaglandiny, které organismus vylučuje jako odezvu na bolest.

Obklad z jitrocele a měsíčku

Méně známé je využití měsíčku lékařského, který potlačuje bolest a otoky způsobené bodnutím vosy nebo včely. Použijeme čerstvou rostlinu, kterou opláchneme, pomačkáme, aby pustila šťávu a potřeme postižené místo.

Podobně poslouží i čerstvé listy všech druhů jitrocele. Buď jimi štípanec podobně jako měsíčkem potřeme, nebo si z listů připravíme obklad. Pokud žádnou z výše uvedených rostlin nemáme po ruce, můžeme sáhnout také po heřmánku, vlčím máku nebo třezalce tečkované, které mají mít podobné účinky.

Udělejte si jednoduchý repelent

Hřebíček, fenykl a tymián

Je jen na vás, zda použijete jen jedno jmenované koření, dvě, či všechna. Repelent by měl na komáry fungovat tak či onak. Naložte hřebíček, fenykl a tymián na tři týdny do olivového oleje. Esenciálním olejem si pak natírejte kůži.

Citronová tráva

Komáři její vůni nenávidí. Podrcenou citronovou trávu neboli citronelu nechte dva týdny na temném místě louhovat v olivovém oleji. Poté se jím namažte. 

Eukalyptus a šanta

Chcete přírodní repelent, jehož ochrana trvá ne půl hodiny, ale i celé léto? Vysázejte si před okna eukalyptus a šantu kočičí. Komáři nemají rádi nejen z nich připravené éterické oleje, ale nesnáší je i jako živé rostliny. Podle výzkumů je šanta dokonce až 10násobně účinnějším repelentem, než jsou ty chemické.

Pomeranč, citron a grapefruit

Za vyzkoušení stojí i tento přírodní repelent. Citrusy oloupejte, okrájejte, dejte do vody a nechte projít ostrým varem. Poté pod pokličkou ještě hodinu provařujte. Nechce vychladnout, naplňte do lahvičky s rozprašovačem a máte hotovo. Otravují vás v noci komáři? Vypudit je lze i kvasnicemi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008