Jak s dětmi postavit toho nejlepšího sněhuláka

 Ostatní 
17. ledna 2018 11:00 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vaši nejmenší radovánky se sněhem milují Shutterstock
K zimě patří sněhová nadílka. V posledních letech je sice sníh v nižších polohách stále vzácnější, ale když napadne, je potřeba si ho užít. Oblíbenou zábavou pro celou rodinu bývá například stavba sněhuláka. Umíte to?

Z prašanu sněhuláka nepostavíte

Než začnete, je potřeba zjistit, zda nový sníh je na stavbu sněhuláka vůbec vhodný. Podoba sněhu je dána hlavně tím, jak je rozdělená teplota v celé vrstvě vzduchu, kterou sníh padá, od výšky, kde srážky vznikají, až k zemskému povrchu.

Těžko se sněhové koule dělají z prašanu. Padá tehdy, když je vzduch pod bodem mrazu. Naopak mokrý těžký sníh je pro stavbu sněhuláka ideální. Ten naopak vzniká tehdy, když sníh klesá vzduchem, který se postupně otepluje.

Než začnete koulet, připravte si všechny části sněhuláka

Není ideální, když máte sněhuláka hotového, ale chybí mu nos, oči nebo něco do ruky či na hlavu. Než začnete, připravte si proto uhlí či kamínky na oči, pusu a případně i knoflíky, mrkev na nos, starý hrnec, čepici nebo klobouk na hlavu a suché větve jako koště. Kdo chce, může sněhuláka ozdobit i šálou.

Začínáme od největší koule

Když máme vše nachystané, je čas vyrazit do sněhu. Válení koulí je ta největší zábava, děti se při ní vyřádí dosytosti. Nejprve společně připravte největší kouli, na kterou pak položíte menší a nakonec nejmenší, ze které bude sněhulákova hlava.

Velkou kouli je potřeba pořádně upevnit na zem, aby se nehýbala ani nekývala. Můžete kolem ní přidat další sníh. Spojíte jím i velkou kouli se dvěma zbývajícími. Děti mezitím mohou uválet dva válečky jako sněhulákovy ruce.

Sněhuláka ozdobte a pak se s ním vyfoťte

Ruce usadíte mezi tělo a hlavu. Válečky tvořící ruce musí být silné, aby byly schopné udržet větve. Můžete použít jednu větev, ale když jich máte víc a chcete vytvořit koště, svážete k sobě větve drátkem.

Pak zasaďte zepředu do spodní a střední koule uhlíky či kamínky, aby vypadaly jako knoflíky. Použijete je i na hlavu jako oči a ústa. Nos vytvoříte z mrkve a na hlavu dáte hrnec, klobouk nebo čepici.

Fantazii se meze nekladou, můžete sněhuláka ozdobit i jinak. Pokud je sněhu dostatek, je možné vytvořit třeba i obrovské bunkry. Pokud máte talent, vytvoříte si filmové postavy či jiná umělecká díla. Nezapomeňte se se sněhulákem i dalšími výtvory vyfotit dříve, než vám roztaje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47