Vybíráte nábytek na malý balkon? Plast rovnou vynechejte

 Ostatní 
11. srpna 2019 15:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I malý balkon může být útulný Depositphotos
Letního relaxu si nemusíte užívat jen na zahrádce, ale bohatě k tomu postačí menší balkon. Zárukou dokonalého odpočinku je správně zvolený nábytek.

Než se vydáte na nákupy, balkon bude potřeba důkladně přeměřit. Tento postup rozhodně nepodceňujte, protože špatný rozměr nábytku může zapříčinit, že se budete na balkoně cítit stísněně a nepříjemně, v horším případě se vám tam všechen nábytek nevejde. Při porovnávání rozměrů nábytku a balkonu myslete na to, že s židlemi budete muset manipulovat při usedání a vstávání, tudíž budete potřebovat až třicet centimetrů navíc. Pokud máte přeměřeno, je na řadě výběr materiálu.

Plast vynechejte

Jednou z nejlevnějších variant je rozhodně nábytek z termoplastu. V případě nejvyšší nouze se použít dá, ale pokud si chcete zařídit útulné prostředí na odpočinek, zapoměňte na něj. Nevýhodou je, že se plastový nábytek nedá nijak složit a jeho nosnost je výrazně omezená.

Pokud chcete zacílit na přírodní vzhled, pořiďte si nábytek vyrobený z tropických dřev meranti nebo teak. Na první pohled zaujme masivním provedením, výhodou je také kovový spojovací materiál a možnost nábytek kdykoliv snadno složit. Vyšší pořizovací cena v tomto případě zaručí použití kvalitních surovin při výrobě. Myslete na to, že dřevěný nábytek je nutné minimálně jednou za rok opatřit ochranným nátěrem, aby si udržel svoji dlouhou životnost.

V poslední době se stal velmi oblíbeným materiálem umělý ratan, který se také skvěle hodí k novostavbám. Velmi příjemná je minimální nutnost údržby a dlouhá životnost. Podobně je na tom stylový nábytek kovový, u něhož však musíte počítat s poněkud vyšší váhou a nutností nanášení ochranného nástřiku. Jak si zajistit skvělou úrodu díky bioodpadu, jsme psali zde.

Vedle nešlápnete ani s hliníkovým nábytkem, u kterého oceníte jeho odolnost a dlouhou životnost. Další výhodou je, že nerezaví. Při výběru se však zaměřte na tloušťku stěn hliníkových trubek, na kterých závisí nosnost. Tloušťka stěn by měla být ideálně alespoň 1,0 - 1,2 mm.

Ideální je set

Ideální řešení pro malý balkon přináší set dvou židlí a stolku. Nejmenší stolky mají rozměry cca 60 x 60 centimetrů, případně jsou k dostání okrouhlé s průměrem 70 centimetrů. Pokud máte prostoru více, můžete si dovolit větší stůl nebo pohodlnější křesla místo židlí. Vždy však záleží na velikosti balkonu. Dokonalou oázu klidu podtrhnou kvetoucí rostliny. Důmyslné háky udrží truhlíky z balkonu směrem ven, čímž opět ušetříte místo. Kombinace rostlin a nábytku musí být taková, aby ani jeden z prvků prostředí balkonu nenarušoval.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve