Chcete se pustit do kopání studny svépomocí? Přinášíme možnosti i rizika

 Ostatní 
10. srpna 2019 11:00 / Bronislava Silná
  7
📷
4 fotografie v galerii
Představa vlastního zdroje vody je lákavá Pixabay
Vykopat vlastní studnu se jeví jako dobrý nápad. Dokonce se dají shlédnout různá instruktážní videa na sociálních sítích. Je to ale skutečně bez rizika? Máme důležité informace.

Kopání studny svépomocí může být levný způsob, jak si pořídit zdroj vody. Ne vždy jde ale o způsob rozumný, což si vysvětlíme v následujícím textu.

Studna s betonovými skružemi

Jestliže si zkusíte představit možnosti, jak vykopat vlastní studnu, zjistíte, že studna s betonovými skružemi, které postupně podkopáváte, a tak studnu prohlubujete, je jediné svépomocné řešení, které dává smysl. Pokud byste totiž chtěli kopat studnu bez skruží, museli byste použít bednění, a stejně byste si nemohli být jisti, že vás stěny nezavalí.

Princip kopání studny s betonovými skružemi spočívá v tom, že vykopete jámu na první skruž. Všechny další práce už konáte v této skruži, kdy postupně kopete do hloubky a podkopáváte stěny skruže. Včas nasadíte další. Na obou stranách si necháte pojistku proti tomu, aby se vám skruž zanořovala postupně. Teprve, když máte připraveno další patro, odkopete i pojistné části zeminy a skruže se zanoří.

Když narazíte na vodu, musíte ji postupně odčerpávat. Když jste v dostatečné hloubce a vody je dost, nasypete na dno vyprané oblázky či štěrk. Studnu osadíte čerpadlem a čidly hladiny.

Rizika

Základním rizikem je, že vám nikdo nezaručí, že vodu budete mít. Jde o neuvěřitelně namáhavou práci, kdy používáte manuální či elektrické ruční nástroje. Na konci práce může být nezdar. Budete mít hlubokou díru v zemi bez vody. Skruže stojí také dost peněz, a ještě ta dřina.

Jiné riziko je bezpečnostní. Už jsme zde mluvili o hrozbě zavalení. Tu díky skružím eliminujete. Ale je tu riziko mnohem vážnější. V některých oblastech můžete narazit na tekuté písky. Pak hrozí, že vás nemilosrdně pohltí. A to nemluvíme o tom, že by mohlo dojít i k sesuvu samotných skruží. Dalším rizikem je únik metanu či jiných nedýchatelných plynů.

Doporučení

Pokud se pouštíte do kopání studny svépomocí, měli byste mít vždy pomocníka nahoře, který bude hlídat, zda se něco neděje. Takový pomocník je potřebný i k vyvážení materiálu na povrch. Vedle toho byste měli mít s sebou ve studni i nějaký plamen, který by případně ukázal na přítomnost nežádoucích plynů. A konečně byste měli být uvázáni kvalitním lanem tak, aby v případě propadu do tekutých písků vás mohl pomocník okamžitě vytáhnout.

Vsaďte na jistotu

Vzhledem k výše popsaným rizikům stojí za zvážení, zda si nepřiplatit a nenechat udělat studnu profesionály, kteří jsou vybaveni potřebnou technikou. Možná by byl zajímavým řešením i vrt. Firmy mají potřebné zkušenosti, a také podle znalosti podmínek jsou schopné vodu garantovat. Jinak je také důležité vodou šetřit, což platí i pro vodu z vlastní studny. Některé nápady najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve