Jak si udržet ostré kuchyňské nože? Máme několik dobrých rad

 Ostatní 
18. srpna 2019 07:44 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nejlepší je pro práci v kuchyni klasický nůž z kvalitní oceli Shutterstock
Při práci v kuchyni potřebujeme ostré nože. Jak si je udržet v dobré kondici? Máme několik dobrých rad.

Základem úspěšné práce v kuchyni je ostrý nůž. To vám potvrdí každý, kdo někdy něco vařil. Sebeostřejší nůž ale svou ostrost po čase ztratí, takže je třeba jej nabrousit. Velmi rychle se také nože opotřebují při krájení na skleněných prkénkách.

Nejlepší je klasika

Úplně nejlepší je pro práci v kuchyni klasický nůž z kvalitní oceli, který můžete brousit běžným způsobem na obyčejném brousku. Někteří používají klasický brusný kámen, ale poměrně velkou službu udělají i docela obyčejné brousky s ocelovými kotoučky, které koupíte za pár korun. Určitě nabrousí nůž lépe než všelijaké motorizované brousky, které se čas od času objeví v supermarketech. Tyhle strojky obyčejně nijak dobře nebrousí a stojí hodně peněz. Keramické a plastové nože se nebrousí.

Jak poznat kvalitní ocel

Existuje celá řada druhů oceli. Nejsnadnější pro vás je, když je na noži uvedena tvrdost. Česká norma vyžaduje minimálně 52 HRC. Kvalitní nože budou mít zhruba 55 - 58 HRC. Když narazíte na tvrdší, půjde patrně o nějaký specializovaný nástroj. Větší tvrdost není na škodu, ale je třeba počítat s tím, že bude déle trvat, než dosáhnete potřebného ostří. Zase vám ale déle vydrží.

Jak na broušení

Pokud si chcete s nožem opravdu vyhrát, je nejlepší si pořídit brusný kámen slepený ze dvou různě hrubých či jemných částí. Rovnoměrnými tahy ve správném sklonu na navlhčeném hrubém kameni pak vytvoříte ostří, které vyhladíte na jemném kameni a následně je zbavíte mikroskopických otřepů pomocí řemenu. Takový nůž bude schopný krájet nejen tahem, ale i tlakem. Pokud jde o úhel ostření, platí, že menší úhel znamená přesnější řez, ale také riziko rychlejšího otupení. Pro kuchyňské nože se doporučuje úhel 22 stupňů. O výběru vhodného prkénka na krájení se můžete dočíst třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve