Správné skladování trvanlivých potravin. Možná budete překvapeni, kde se daří mouce nebo rýži

 Ostatní 
11. srpna 2020 10:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní obal zajistí dlouhou trvanlivost Depositphotos
O tom, jak správně uchovávat maso, ovoce či zeleninu, má většina lidí poměrně jasno. Ovšem napadlo vás někdy přemýšlet nad tím, že i skladování luštěnin či rýže má svá pravidla? Základem je například to, že nebudou vystaveny slunečnímu záření.

To ale není všechno, pojďte se proto s námi podívat na další doporučení.

Vzduchotěsná nádoba zaručí trvanlivost

Pokud jste milovníky hrachu, fazole či čočky, máme pro vás dobrou zprávu. Stává se jen výjimečně, že jsou tyto luštěniny napadeny brouky, a to v případech, kdy se jich skladuje příliš mnoho u sebe. Pokud tyto potraviny umístíte do vzduchotěsných dóz, vydrží vám dlouho a můžete je mít uložené například ve spíži.

Myslete však na to, že se do nádoby nesmí dostat vlhkost. Pokud byste je v takovém prostředí skladovali delší dobu, začnou vám plesnivět. Pokud je však skladovací nádoba vzduchotěsná, vydrží vám luštěniny i několik let.

Mouka s rýží patří do lednice

Zastánci rýže a rýžových pokrmů by zase měli dbát na to, že tato obilovina vyžaduje nejen uchovávání ve vzduchotěsné dóze, ale také na suchém a chladném místě. Ideální je, pokud pro ni najdete místo v lednici. Stejně byste měli uskladnit také pšeničnou, ovesnou či kukuřičnou mouku, které vyžadují chladné prostředí v případě, že je potřebujete skladovat déle než dva týdny.

Je prokázáno, že nejlepší teplota pro uchovávání rýže je 4,5 stupně Celsia a méně. Nejvhodnější materiál, ze kterého by měla být vyrobena nádoba, v níž máte rýži uskladněnou, je takzvaný kontejner z potravinářského plastu nebo sklenice. Jsou-li dodrženy tyto dvě podmínky, pak rýže vydrží bez ztráty nutričních vlastností a typického aroma až 30 let.

Zajímavost

Aby vám rýže, obiloviny či luštěniny vydržely déle, dejte na dno skladovací nádoby kousek sušené feferonky.

Původní sáčky vyhoďte

Chladný a suchý box ve spodní části lednice je skvělou volbou nejen pro dlouhodobé skladování obilovin, ale i již zmíněných luštěnin. Problémem naopak je, pokud suché a trvanlivé potraviny skladujete v jejich originálních plastových obalech, jelikož tím ohrožujete jejich kvalitu a trvanlivost.

Toto balení neposkytuje dostatečnou ochranu proti škůdcům, kteří poměrně snadno mohou proniknout dovnitř a celé balení znehodnotí. V původních igelitových sáčcích po otevření a nespotřebování celého obsahu postupně dochází k zadržování vlhkosti, následkem čehož obsah může začít plesnivět. Čtěte také: Jak správně skladovat med, máslo a vejce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod