Domácí výroba kokosového mléka
Nepleťte si ale kokosové mléko s kokosovou vodou. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř dutiny kokosového ořechu a mléko získáte lisováním dužiny.
Kokosové mléko je velmi populární pro svou chuť i bohaté účinky na zdraví. V obchodech je již běžně k dostání, ale není nad vlastní domácí výrobu, kdy si můžete každý den udělat mléko čerstvé a tudíž nejchutnější. Jeho domácí výroba je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější, tak bych vám jí chtěla přiblížit.
Recept
- 1 hrnek strouhaného nebo na kousky nakrájeného kokosu bez hnědé vnitřní slupky
- 2 hrnky vlažné vody Kokosové mléko je výbornou přísadou do mnoha jídel špetka soli (nemusí být)
Postup
Rozmixujete všechny ingredience v mixéru zhruba 4 minuty na nejvyšší otáčky, nechte chvíli sednout a poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáním špetky soli zvýrazníte chuť mléka, ale i bez ní chutná skvěle. Uchovávejte v uzavřené skleněné lahvi v lednici a spotřebujte nejlépe ihned nebo během 2 dní.
Tip!
Mléko můžete ochutit skořicí, medem, chilli, vanilkou, použít ho jako základ smoothies s banány, karobem, živým kakaem, dalším ovocem, na výrobu pudingu s chia semínky, jako základ sladkých krémů, do thajských polévek a omáček a mnoho dalšího.