Inspirace na zdravé a přitom chutné svačiny do školy
Ostatní
12. května 2015 23:30
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Jistě si občas jako rodič lámete hlavu nad tím, co dát svému dítěti do školy na svačinu. / Wikimedia Commons/Lablascovegmenu
Už vám došla inspirace v tom, co dát dětem do školy ke svačině? Pak se vám jistě hodí pět zaručeně zdravých a odborníky schválených receptů.
Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ upozorňuje dietoložka a odborná poradkyně přes výživu PhDr. Karolína Hlavatá.
Proto by výživová hodnota svačin měla být vždy na prvním místě. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, často chybí vláknina a vápník. Ve spojení s nepravidelným jídelním režimem se přitom zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity nebo dochází k rozvoji poruch příjmu potravy.
Pět receptů na vyvážené svačiny
Kaiserka s pomazánkou z červené čočky s cherry rajčátky a jablkem
Na pomazánku potřebujete: 40 g červené čočky, lžíci řepkového oleje, 10 g mrkve, 10 g bílé cibule, česnek, sůl, citronovou šťávu, kaiserku
Příprava: Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, utřený česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidejte propláchnutou červenou čočku a společně restujte asi 5 minut. Vše zalijte 100 ml vařící vody a za občasného míchání pomalu duste do měkka, asi 20 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Nechte zchladnout. Poté dochuťte solí, česnekem a citronovou šťávou. Pomazánku namažte na kaiserku, můžete ozdobit lístečky bazalky nebo rukoly.
Bagetka s kousky grilovaného kuřete, jogurtovým dresinkem a listy římského salátu
Potřebujete: bílý jogurt, čerstvé bylinky, trochu soli, citronovou šťávu, může být i lisovaný česnek, bylinkové či rajčatové pesto či avokádová pasta
Příprava: Jogurtový dresink si udělejte, jak ho máte rádi, použijte ingredience v poměru, který vám chuťově vyhovuje. Pak jím potřete tmavou bagetku, do které dejte i kousky grilovaného nebo pečeného kuřete – můžete použít to, které zbylo po nedělním obědě.
Ovocný salát s avokádovým nebo sezamovým olejem, mléko a sójový rohlík
Na ovocný salát potřebujete: 50 g banánu, 50 g broskví, 50 g hroznového vína, avokádový nebo sezamový olej
Příprava: Ovoce nakrájejte a smíchejte. Vše zalijte kapkou oleje. Tip: Pokud nemáte doma vhodný olej na přípravu ovocných salátů, můžete ho nahradit například 10 g slunečnicových semínek...
Grahamový rohlík s bylinkovým žervé a ředkvičkami a jogurt s ovocem a medem
Na „domácí" žervé potřebujete: klasické koupené žervé, bylinky podle chuti
Na ochucený jogurt potřebujete: klasický bílý jogurt, sezonní ovoce, například meruňky, borůvky, jablka, med
Příprava: Do originálního žervé stačí přimíchat bylinky podle chuti. Do jogurtu vmíchejte čerstvé ovoce a doslaďte jej medem.
Sendvič s vařeným vejcem a zeleninou
Na sendvič budete potřebovat: 1 vejce, 4 plátky celozrnného toastového chleba, margarín, 2 plátky polotvrdého sýra do 30 % tuku v sušině
Příprava: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Pak ho oloupejte a pokrájejte na kousky, jako na chlebíčky. Dva plátky toastového chleba potřete trochou margarínu, poklaďte vajíčkem a dejte navrch plátek sýra, pak překryjte suchým plátkem. Vzniknou vám tak dva toasty.
Zeleninový salát nebo jen kousky zeleniny (papriky, okurky, rajčat nebo třeba kedlubny) připravte dle chuti.
Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ upozorňuje dietoložka a odborná poradkyně přes výživu PhDr. Karolína Hlavatá.
Proto by výživová hodnota svačin měla být vždy na prvním místě. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, často chybí vláknina a vápník. Ve spojení s nepravidelným jídelním režimem se přitom zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity nebo dochází k rozvoji poruch příjmu potravy.
Pět receptů na vyvážené svačiny
Kaiserka s pomazánkou z červené čočky s cherry rajčátky a jablkem
Na pomazánku potřebujete: 40 g červené čočky, lžíci řepkového oleje, 10 g mrkve, 10 g bílé cibule, česnek, sůl, citronovou šťávu, kaiserku
Příprava: Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, utřený česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidejte propláchnutou červenou čočku a společně restujte asi 5 minut. Vše zalijte 100 ml vařící vody a za občasného míchání pomalu duste do měkka, asi 20 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Nechte zchladnout. Poté dochuťte solí, česnekem a citronovou šťávou. Pomazánku namažte na kaiserku, můžete ozdobit lístečky bazalky nebo rukoly.
Bagetka s kousky grilovaného kuřete, jogurtovým dresinkem a listy římského salátu
Potřebujete: bílý jogurt, čerstvé bylinky, trochu soli, citronovou šťávu, může být i lisovaný česnek, bylinkové či rajčatové pesto či avokádová pasta
Příprava: Jogurtový dresink si udělejte, jak ho máte rádi, použijte ingredience v poměru, který vám chuťově vyhovuje. Pak jím potřete tmavou bagetku, do které dejte i kousky grilovaného nebo pečeného kuřete – můžete použít to, které zbylo po nedělním obědě.
Ovocný salát s avokádovým nebo sezamovým olejem, mléko a sójový rohlík
Na ovocný salát potřebujete: 50 g banánu, 50 g broskví, 50 g hroznového vína, avokádový nebo sezamový olej
Příprava: Ovoce nakrájejte a smíchejte. Vše zalijte kapkou oleje. Tip: Pokud nemáte doma vhodný olej na přípravu ovocných salátů, můžete ho nahradit například 10 g slunečnicových semínek...
Grahamový rohlík s bylinkovým žervé a ředkvičkami a jogurt s ovocem a medem
Na „domácí" žervé potřebujete: klasické koupené žervé, bylinky podle chuti
Na ochucený jogurt potřebujete: klasický bílý jogurt, sezonní ovoce, například meruňky, borůvky, jablka, med
Příprava: Do originálního žervé stačí přimíchat bylinky podle chuti. Do jogurtu vmíchejte čerstvé ovoce a doslaďte jej medem.
Sendvič s vařeným vejcem a zeleninou
Na sendvič budete potřebovat: 1 vejce, 4 plátky celozrnného toastového chleba, margarín, 2 plátky polotvrdého sýra do 30 % tuku v sušině
Příprava: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Pak ho oloupejte a pokrájejte na kousky, jako na chlebíčky. Dva plátky toastového chleba potřete trochou margarínu, poklaďte vajíčkem a dejte navrch plátek sýra, pak překryjte suchým plátkem. Vzniknou vám tak dva toasty.
Zeleninový salát nebo jen kousky zeleniny (papriky, okurky, rajčat nebo třeba kedlubny) připravte dle chuti.
Kam dál?