Čerstvé bylinky, které si kupujete, můžete snadno vypěstovat doma

 Ostatní 
17. listopadu 2019 13:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Bylinky vypěstujete ve váze Depositphotos
Čerstvé bylinky jsou neodmyslitelnou součástí zdravé kuchyně, ale kupovat je na každé vaření je nákladné. Naštěstí je pěstování vlastních bylin mnohem jednodušší, než se zdá. Můžete totiž dokonce použít odřezky z bylin, které jste si již koupili, a založit si vlastní bylinkovou zahrádku nebo truhlíkový bylinkový koutek.

Pěstování bylinek je jednoduché, přesto se ne každému daří. Zejména ve vnitřních prostorách. Přitom právě bylinky v truhlíku u okna jsou nejčastější interiérovou metodou, jak si doma pěstovat voňavé a zdravé bylinky po celý rok. Jak tedy vypěstovat bylinky doma z těch, které jste si zakoupili v obchodě?

Třeba u máty je to opravdu jednoduché. Stačí, když ze zakoupené byliny odstřihnete zhruba deseticentimetrový stonek, který dáte do vázy s vodou a umístíte k oknu. Během několika týdnů máta ve váze vypustí kořeny a pak už stačí jen rostlinku zasadit do květináče či truhlíku a zalévat podle potřeby.

Rozmarýn do vázy

Podobně jako u máty je to třeba i s velmi oblíbenou středomořskou bylinou, kterou je rozmarýn. Ze zakoupeného rozmarýnu odřízněte 8 až 10 centimetrovou větvičku. Opatrně stáhněte ze stonku dolní listy a ponechte jen ty horní. Větvičku dejte do vázy, poctivě rostlině poskytujte čistou vodu a mějte trpělivost.

Rozmarýnu totiž trvá déle, než mu narostou nové kořeny. Potrvá to asi 2 měsíce, než budete moct rostlinku přesadit do květináče či truhlíku. I poté bude rozmarýnu trvat nějakou dobu, než se na nové podmínky adaptuje. Stejný princip pěstování můžete použít i u další oblíbených bylin jako tymián, oregano, nebo šalvěj.

Ve vodě roste i fenykl

Tento jednoduchý způsob pěstování bylinek, které jste si původně zakoupili v obchodě či na trhu, lze překvapivě adaptovat i na takovou bylinu, jakou je fenykl. Ten se dokonce k některým pokrmům podává jako příloha a vždy dokáže jídlu dát svoji jedinečnou chuť.

Pokud chtete mít ve své kuchyni k dispozici stále čerstvé stonky fenyklu, je to snadné. Od zakoupeného kusu fenyklu odřízněte stonky a tělo byliny ponoříte celé do mísy s vodou tak, aby z vody vyčnívaly jen konce stonků. Mísu musíte umístit k oknu tak, aby fenykl mohl přijímat co nejvíce světla. Nových čerstvých stonků se na svém fenyklu dočkáte už za několik dní. Dále čtěte: Jak oloupat brambory bez velké námahy? Na klasické škrábání zapomeňte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod