Jak převážet vánoční stromek? Vyvarujete se pokutě i poškození svého auta

 Ostatní 
11. prosince 2019 17:25 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Myslete na to, aby vám z radosti nad krásným stromkem nezůstaly oči pro pláč Internet
Obliba živých vánočních stromků ani v záplavě věrohodně vypadajících umělých nikterak neklesá. Jestli je to i váš případ a na opravdový stromek nedáte dopustit, než si jej povezete domů, přečtěte si následující důležité rady. Vyvarujete se ohrožení bezpečnosti provozu, případné pokutě a v neposlední řadě poškození svého auta.

Převoz vánočního stromku byť jen pár kilometrů se nevyplatí podcenit. Pojďte se s námi podívat, jak se vyhnout problémům a dovézt vánoční chloubu v pořádku a bez potíží domů.

Skončit to může nejen pokutou

Nedbale upoutaný vánoční stromek je nebezpečný, to asi chápe každý. Na lehkou váhu bychom neměli brát ani fakt, že potřebujeme stromek převézt pouze na krátkou vzdálenost. Za špatně upoutaný náklad hrozí řidiči pokuta do výše 2000 Kč. Horší by bylo, kdyby stromek z auta odletěl a způsobil nehodu. Nahradit škodu by v takovém případě pojišťovna s velkou pravděpodobností odmítla.

Zapomeňte na provazy

Pokud převážíte stromek na střeše auta, určitě zapomeňte na obyčejné provazy nebo gumová lana, takzvané gumicuky. Ani při jedné z těchto variant se totiž stromek při nárazu na střeše neudrží a hrozí, že přeletí přes kapotu. Při vyšší rychlosti by se tak ze symbolu Vánoc mohla stát slušná střela krátkého doletu.

Aby se ze stromku nestal deštník

Vánoční stromek by se měl na střeše převážet zásadně kmenem dopředu. Nehrozí tak, že by proud vzduchu udělal ze stromku doslova deštník a ten vám uletěl a ohrozil provoz za vámi. Stromek připoutejte nejlépe upínacími popruhy, takzvanými kurty s ráčnou. Je-li stromek správně připoután, bezpečně ho udrží. Proto se před odjezdem nebojte se stromkem pořádně zahýbat.

Mějte po ruce červený praporek

Myslete také na to, že pokud vám bude stromek přesahovat více než metr přes záď auta, musíte jej označit jako jiný náklad. Ideálně tedy červeným praporkem o velikosti alespoň 30x30 centimetrů. Naopak zapomeňte na to, že byste jej označili reflexní vestou. Policie by vás za to minimálně nepochválila. Na co si dát pozor při výběru vánočního stromku, zjistíte zde.

Jak převážet stromek v autě

Pro tuto variantu platí několik pravidel a doporučení, která se vyplatí dodržet. Opět jde především o bezpečnost jak silničního provozu, tak cestujících v autě. Doporučený způsob přepravy je takový, že sklopíte zadní sedadlo a stromek „opřete“ kmenem o sedadlo před ním. Mezi něj a kmen ještě vložte nějakou pevnou desku, aby stromek při nárazu nebo prudkém brždění jednak nepoškodil sedadlo, a také neohrozil cestující vpředu. Svázaný stromek upevněte popruhy v kufru. Pozor na to, aby stromek nezaclonil přední okna auta kvůli zachování bezpečného výhledu. Je-li stromek dlouhý a potřebujete nechat otevřený kufr, zajistěte jej popruhem proti otevření a označte stromek červeným praporkem. 

Aby auto zůstalo čisté a nepoškrábané

Doporučuje se, aby byl stromek při převozu zabalený do sítě. Pokud to není možné, rozhodně jej alespoň svažte pevným provazem. Při převozu v autě použijte deku nebo prostěradlo, zabráníte tím poškození interiéru od pryskyřice a jiných nečistot. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47