Zamrzl vám zámek u auta a nejde otevřít? Využijte některé rady

 Ostatní 
03. prosince 2019 13:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zima může s autem udělat velké problémy Depositphotos
Spěcháte, ale zaseknete se na zamrzlém zámku od auta? Pokud nemůžete zasunout klíč do zámku, pomozte si nahříváním, rozmrazením a v nejhorším případě musíte vyměnit celý zámek. Vymstít se ale může horká voda.

Každému se to občas stane a s přicházející zimou se riziko zvětšuje. Musíte jet do práce, zavézt děti do školy, ale nemůžete nasednout do auta. Vlivem mrazů začne blbnout dálkové odemykání, takže zůstanete odkázaní jen na klíč. Když ale nejde dát do zámku, je to opravdu problém.

Pozor na poškození

Ani v takové chvíli ale nemusíte zůstat sedět bezradně na patníku nebo volat mechanika. Existuje mnoho řešení, jak v případě zamrzlého zámku pokračovat. Ne všechna se ale hodí, protože některá mohou zámek zcela poškodit.

Můžete zkusit lacinou, ale občas účinnou metodu, že si kleknete ke klice a do zámku budet vydechovat horký vzduch z úst. Dávejte ale pozor na to, ať nepřiložíte rty moc blízko a nepřilepí se vám k zámku. Také počítejte s tím, že když budete klečet s ústy u zámku, mohou si o vás sousedé myslet divné věci. Na druhou stranu někdy stačí párkrát vydechnout a zámek může povolit a klíč přijmout.

Zkusit můžete také nahřát klíč a postupně ho dostávat do zámku. Není však vhodné to přehánět nebo dělat často, protože vlivem tepla se může narušit struktura klíče, což může vést k jeho poškození, nebo dokonce ke zlomení. Stejně se nevyplácí lít na zámek horkou vodu. V nízké teplotě voda rychle zamrzne a může udělat více škody než užitku.

Nahřívací polštář

Pomoct by mohla například teplá voda v pevnějším sáčku, který se přiloží k zámku. Zámek může vlivem tepla povolit, ale voda v něm nezůstane. Obdobně můžete použít i nahřívací polštářek s levandulí, který slouží na bolavé svaly a klouby. Stačí ho nahřát v mikrovlnce a on několik minut udrží žár, kterým může povolit i zamrzlý zámek.

Naopak se vyhněte rozpouštědlům a rozmrazovačům, které nejsou určené přímo na zámky. Hrozilo by poškození mechanismu. Sáhnout ale můžete po přípravcích, které jsou přímo na zamrzlé zámky. V obchodě jsou k dostání za pár korun. Stačí ho pak stříknout do zámku a za chvíli by tam měl jít dát i klíč.

Plastový kryt

Pomoct může i prevence a zakrytí zámku páskou nebo plastovým krytem. V takovém případě by neměl zámek namrznout. Pokud je ale velká zima, může se stát, že páska nebo materiál přilne k zámku, takže ho může také poškodit.

Pokud máte starší auto, musíte počítat i s možností, že se mechanismus zasekne. Jedinou cestou pak bývá úplné rozebrání. Jestli bude zámek častěji zlobit, je lepší ho vyměnit za novou vložku, která bude proti počasí odolnější. O mýtech o vytápění jsme psali zde.

Témata: auto, zámek, zima, voda
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve