Na Štěpána není pána, ale měla by být drůbež s pivem či pálenkou

 Ostatní 
26. prosince 2019 08:44 / Veronika Prášilová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Dáte si kuře, kachnu nebo husu?  Depositphotos
Každý z adventních dní v sobě nese symboliku a tradici, kterou dodržovali naši předci a kterou se snažíme více či méně naplňovat i v dnešní moderní době. Zatímco o Štědrém dnu víte, nebo jste četli či slyšeli, snad všechno, málokdo ví, jak prožívali naši předkové den svatého Štěpána, čili druhý svátek vánoční.

Kdo by neznal rčení „na Štěpána není pána“. Víte ale, co vlastně znamená?

Každý svým pánem

Zatímco v dřívějších dobách byl 26. prosinec určený pro koledu, dnes už na ni vyrazí zřejmě málokdo. Tento den byl v dobách minulých významný především pro chasu, která mohla bez výčitek odejít ze služby jednoho pána k druhému a přilepšit si tak ke svému živobytí. A pokud se k tomuto kroku rozhodla právě v tento den, měla volno až do Nového roku, tedy takzvanou vánočku. Teprve poté začínala služba u nového pána.

Navštivte své blízké

S postupem času se zvyky modifikovaly do přijatelné podoby a ačkoli už dnešní děti nechodí na koledu od domu k domu, je právě tento den určený k návštěvám přátel a širší rodiny. Zatímco Štědrý den a Boží hod patří spíše ke dnům klidu, které tráví rodina doma u rodinného krbu, den svatého Štěpána naopak vyzývá k tomu obejít široké příbuzenstvo, přinést dárky a také nějakou sváteční výslužku. A samozřejmě popřát pevné zdraví a vše nejlepší do nového roku.

Nesmí chybět pernatá drůbež

Následující zvyklost se vám jistě bude líbit, tedy především milovníkům dobrého jídla a ostřejšího pití. Na slavnostní tabuli by 26. prosince neměla podle tradice chybět pernatá drůbež. Obvyklým jídlem, které se v tento den připravovalo, byla pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíkem. A aby se těžké jídlo lépe trávilo, zapíjelo se nejlépe pivem nebo kvalitní domácí pálenkou. A kdyby vás z toho druhý den bolela hlava, můžete vzývat právě svatého Štěpána, což je další z lidových pověr. Čtěte také: Metoda Half Wrap zbaví vašeho psa strachu z novoročních oslav.

Nemusíte se omezovat

Co se týče pověr, je svátek svatého Štěpána mnohem poklidnější než dny předchozí. Zatímco se například na Štědrý den nemá prát ani věšet prádlo, stejně jako se musí dodržovat lichý počet talířů u štědrovečerní hostiny, na 26. prosince žádná omezení nepřipadají. Snad jen v případě, že dodržujete tradici, kdy na stole zůstávají zbytky jídla a nádobí od štědrovečerní hostiny, je právě den svatého Štěpána tím, kdy se má vše uklidit a poté začít odpočívat nebo vyrazit po návštěvách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008