Zvyky a pověry, které se pojí s Velkým pátkem

 Ostatní 
10. dubna 2020 13:53 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na honbu za pokladem je třeba pořádně se připravit Depositphotos
Malování vajíček, pletení pomlázky a pečení beránka nejsou zdaleka jedinou tradicí, která se pojí s Velikonocemi. Každý ze dnů v týdnu předcházejícímu Velikonočnímu pondělí má svůj význam a svou symboliku. Podívejte se s námi, jaké zvyky a pověry se pojí s Velkým pátkem.

Tento den je podle křesťanské liturgie potřeba alespoň symbolicky držet smutek nad Ježíšovou smrtí, neboť Velký pátek je dnem, kdy se konal proces odsouzení, poprava i pohřeb Ježíše Krista.

Místo práce rozjímání

Mnohé tradice se váží přímo k pracím v domácnosti i okolo domu. Tento den by se například nemělo pracovat na zahradě ani na poli, hospodyňky by neměly péct, prát ani zametat. Všechny tyto úkony byly považovány za posvátné, podle pověr je jim potřeba se v tento den vyhnout.

Den zázraků a pokladů

Velký pátek mají v oblibě zejména lidé, kteří věří na nadpozemské síly a mají rádi tajemno. Podle pověstí se tento den dějí zázraky a otevírají se poklady, což se prý projevuje různými puklinami ve skalách a zemi, odkud vychází světlo. Je to den jako stvořený pro různé druhy věštění, a zároveň by měl být věnován vzpomínkám na zemřelé.

Pověry dokonce říkají, že pokud v tento den spatříme nějaké osudové znamení, jedná se o předpověď budoucnosti. Do současné doby se jako jedna z mála tradic tohoto dne přenesl průvod koledníků, kteří chodí po ulicích s řehtačkami a klepači. Dále čtěte: Nepotřebné gumové nebo jiné rukavice lze proměnit v hezké věci.

Střídmost v jídle

Velký pátek je také postním dnem, takže by se v tento den nemělo jíst maso a celkově bychom se měli v jídle mírnit. Vhodné je jíst jen jeden druh potravin, například naklíčenou pšenici, případně jeden druh zeleniny či ovoce. Pokud si však nejste jistí, že takto důsledný půst zvládnete, zkuste v rámci dodržování tradic alespoň nejíst maso. Pokud se však rozhodnete opravdu pro přísný půst, nezapomeňte tělu dodávat dostatek tekutin.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008