Jak si lze doma vyrobit dezinfekci na ruce

 Ostatní 
15. března 2020 09:52 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dezinfekce na ruce se vám bude hodit při cestování do práce Depositphotos
Momentálně je těžké sehnat dezinfekční prostředky na ruce. Důvodem je rychle se šířící koronavirus. Spousta lidí se snaží obstarat ochranné pomůcky, které ale nejsou k dostání. Dobrou zprávou je, že dezinfekční prostředek si můžete vyrobit i sami.

Pokud se momentálně nacházíte doma v karanténě, dezinfekční gel nepotřebujete, protože máte neomezený přístup k umyvadlu. Dezinfekční prostředky se hodí zejména lidem, kteří cestují do práce či obchodu a nemají možnost se zrovna nikde umýt. Můžete si vyrobit klasický či gelový dezinfekční prostředek. Výběr záleží pouze na vás.

Výroba dezinfekčního prostředku

Výroba dezinfekčního prostředku není nijak náročná, musíte si na ni však obstarat následující ingredience.

  • 1 šálek 99% isopropylalkoholu
  • 1 polévková lžíce 3% peroxidu vodíku
  • 1/2 polévková lžíce destilované nebo uvařené vody
  • prázdné lahvičky na dezinfekci

Postup výroby

Nalijte alkohol do prázdné nádoby. Nejúčinnější bude, když si seženete opravdu 99% isopropylalkohol, protože bude čistý. Můžete si pořídit i procentuálně nižší, ale nebude tolik účinný. Když si pořídíte 70%, dalších 30% bude voda, takže nebude vysoce efektivní v usmrcování všech bakterií. Následně k němu nalijte peroxid vodíku.

Do roztoku přidejte převařenou vodu a důkladně ho promíchejte. Nakonec si nachystejte své lahvičky pro roztok. Předtím, než ho tam nalijete, je raději ještě vydezinfikujte. Nezapomeňte si je nějak poznačit, aby se nešťastnou náhodou nestalo, že byste dezinfekční prostředek vypili. 

Výroba gelového dezinfekčního prostředku

Účinnost gelového dezinfekčního prostředku bude o trochu nižší, než u toho předchozího. Bude se však příjemně roztírat. Pokud máte suché ruce, je to pro vás ideální volba. Gelová dezinfekce bude velmi lepkavá, takže si budete muset dlouho mnout ruce. Obstarejte si na ni následující ingredience.

  • 1 hrnec 91% isopropylalkolu
  • 12 kapek oleje z čajovníku
  • 1/2 hrnku přírodního aloe vera gelu
  • prázdné lahvičky na dezinfekci

Postup výroby

Nejprve do nádoby nalijte alkohol, k němu přidejte aloe vera gel. Ingredience společně promíchejte. Následně přidejte olej z čajovníku či jiný esenciální olej. Roztok velmi důkladně rozmíchejte. Nakonec si dezinfikujte lahvičky a nalijte ho do nich. Nezapomeňte si je poznačit.

Předtím, než začnete hotovou dezinfekci používat, vyzkoušejte ji na malém kousku kůže. Na citlivé pokožce by mohla způsobit neplechu. Dále čtěte: Vyrobte si domácí psí šampon bez chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve