Neházejte kachnám pečivo. Ubližujete jim

 Ostatní 
15. listopadu 2019 15:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krmení kachen je oblíbené zejména u dětí Depositphotos
Rádi házíte kachnám nebo labutím staré pečivo? Místo něj jim ale raději doneste salát nebo slupky z mrkví. Proč?

Koho by netěšil pohled na to, jak k vám ze břehu utíkají kačeny, které se už nemohou dočkat, až jim hodíte na "přilepšenou" kus starého rohlíku nebo chleba. Zvláště pro malé děti je to ohromná zábava a vítané zpestření zimní procházky. Ale je dobré vědět, že tímto počínáním ptákům spíš ubližujeme.

Jak je to v přírodě

Asi v žádné knize byste nenašli, že kachny nebo labutě se živí pečivem. Do jídelníčku takových labutí převážně patří listy a stonky vodních rostlin a tráva. Ale nepohrdnou ani drobnými vodními živočichy, jako jsou korýši a mlži. Kachny divoké mají jídelníček pestřejší. Kromě rostlinné stravy si na konci léta a na podzim dopřávají výživnější živočišnou stravu, kterou tvoří žáby, drobné ryby, drobní savci a dokonce i plazi. Lysky černé, které rovněž můžete často potkat na řekách, jsou na tom podobně jako kachny. Potravu vyhledávají především ve vodě a tvoří ji různé druhy vodních rostlin a malí vodní živočichové.

Proč ne pečivo

Samozřejmě, že jeden rohlík či chleba je neškodný. Jenomže v tom je ten problém. Pokud se totiž u řeky za jedno odpoledne objeví několik rodin s dětmi a všichni jim podají tvrdý rohlík, je to prostě moc. Vodní ptáci totiž nejsou schopni tolik pečiva strávit a může jim to způsobit vážné zažívací potíže. Kromě toho obsahuje hodně sacharidů, což jim dává klamavý pocit nasycenosti, ale jejich tělo hladoví a chybí mu důležité látky a vitaminy. Ještě větší nebezpečí pak staré pečivo představuje pro mláďata, u kterých může nadměrná konzumace pečiva skončit vývojovými deformacemi peří a kostí. Takový pták se pak snadno stane kořistí predátora.

Raději salát a rýže

Pokud chcete skutečně ptákům přilepšit, místo pečiva s sebou vezměte třeba slupky od mrkve, petržele, celere, které byste jinak hodili do koše. Těmto ptákům naopak přijdou vhod, stejně jako nakrájené listy kedluben, květáku, brokolice, nebo salátu. Pokud vám není líto nějaké koruny, kupte jim granule pro vrubozobé ptáky. Radost labutím i kachnám udělá i vařená rýže, ale samozřejmě bez soli a koření.  Oblíbenou pochoutkou vodních ptáků je i kukuřice, žito, pšenice nebo oves. Vodní ptáci nejsou to jediní, které můžete během podzimu přikrmovat. Vaši pomoc potřebují i ježci, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47