Gril před použitím můžete vyčistit pomocí mýdlové vody a jedlé sody

 Ostatní 
04. dubna 2020 10:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při grilování můžete trávit čas s rodinou Depositphotos
I když se zima stále ještě nechce pustit žezla, teplé dny se pomalu hlásí o slovo. V době omezení pohybu se proto může o to více hodit gril, který si můžete vytáhnout u domu na zahradě. Místo kina nebo posilovny si pak uděláte hezký víkend.

Lidé se doma nudí, u televize už se jim sedět nechce a s knížkou v křesle celé dny nevydrží. Přestože je zakázané shlukování lidí a pohyb ve více osobách, na zahradě s nejbližší rodinou si můžete udělat hezké grilovací odpoledne. Dávejte ale pozor na to, abyste se sešli jen v nejbližším kruhu, velkým akcím se vyhněte.

Nelekněte se

Když vytáhnete po zimě gril, nelekněte se toho, jak vypadá. Pokud jsou na něm saze nebo zbytky mastnoty a jídla z loňska, všechno se dá vyčistit. Dát gril do pořádku není tak hrozné, jak se to na první pohled může zdát.

Ze všeho je nejpodstatnější mřížka, na kterou se obvykle sází jídlo. Pokud jsou na ní zbytky nečistot nebo starého jídla, riskovali byste problémy se zdravím, protože by se starý tuk připekl na jídlo, což by nebylo nic chutného, ale ani zdravého. Velké množství nečistot není dobré také z hlediska možného vzplanutí a následného požáru.

Nejlepší je vyčistit mřížku škrabkou, špachtlí nebo stěrkou. Nejprve očistěte obě strany mřížky a pak použijte kartáč. Kartáče jsou různé podle materiálu, ale také velikosti. Nakonec mřížku umyjte houbičkou a vodou. Nemusíte používat saponát, rozhodně ne s příměsí citrusu.

Jedlá soda

Zvolit můžete i variantu mýdlové vody a jedlé sody. Prášek smíchejte v takovém poměru, aby vznikla pasta, kterou necháte aspoň 30 minut působit. Potom vše dostanete dolů opět kartáčem. Sodu můžete smíchat i s vodou a ve větším množství nechat mřížku zhruba hodinu odmočit. Omývejte ji pak výhradně mýdlovou nebo čistou vodou.

Gril je nejlepší čistit po každém jídle nebo grilování. Kromě mřížky je potřeba ho zbavit popelu a uhlíků a očistit ho. Vyčištěný a vymetený ho pak skladujte zakrytý a v suchu, abyste ho mohli bez problémů použít při dalším grilování. O chybách při grilování jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod