Jak se starat o kávovar, aby vám dlouho vydržel

 Ostatní 
17. června 2020 14:00 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pravidelná údržba kávovaru je velmi důležitá JumpStory
Pokud milujete kávu, k vaším nejoblíbenějším a nejvyužívanějším domácím spotřebičům patří kávovar. Abyste si mohli lahodnou chuť tohoto nápoje pořádně vychutnat, je třeba se o kávovar dobře starat. Správné čištění kávovaru vám zajistí jeho dlouhou životnost.

Základním předpokladem přípravy lahodné kávy je kromě kvalitního kávovaru také dokonalá čistota přístroje. Váš kávovar nestačí očistit pouze z vnější strany, více péče potřebuje jeho vnitřní prostor. Zde se skrývají usazeniny, kterých je nutné se zbavit, jinak ulpívají na topných spirálách, kvůli čemuž dochází ke zpomalení ohřevu vody. Jsou také příčinou množení bakterií. Pokud vám káva nechutná tak, jak by měla, kávovar se nenahřívá, chybí mu potřebný tlak nebo nefunguje tryska na mléko, chyba je v nedostatečném čištění. V tomto článku vás provedeme jeho základními kroky. I ten nejlepší kávovar potřebuje vaši péči.

Kávovar ve výborné kondici

Tajemství voňavého šálku kávy se skrývá nejen ve vhodných ingrediencích a správném postupu přípravy, ale záleží na čistotě přístroje. Od četnosti používání kávovaru se odvíjí pravidelnost čištění. Jinou péči bude vyžadovat domácí kávovar, jinou zase profesionální přístroj používaný v kavárně, který během dne vyrobí desítky káv. Při zanedbané údržbě všechny typy kávovarů trápí stejné problémy, kterými je ovlivněna jak chuť, tak kvalita kávy. Při čištění kávovaru se nejedná o žádné složité úkoly. Většina kávovarů je nastavena tak, aby vás celým procesem čištění provedla a na jeho konci vás bude čekat dokonale čistý přístroj.

Vodní kámen

Vodní kámen, který se usazuje ve vnitřním okruhu na topných tělesech, je postrachem všech kávovarů. To se odráží na nízké životnosti přístroje, protože dochází ke snížení kvality kávovaru. Vodní usazeniny snižují rychlost ohřevu vody. Tvorba vodního kamene se dá omezit používáním vodního filtru, který zvyšuje kvalitu vody. V moderních automatických kávovarech vám přístroj sám ohlásí, že je nutné provést odvápnění. V takovém případě vám postačí použít výrobcem doporučený odvápňovací přípravek.

Jak odvápnit kávovar

Kávovary známých značek mají výrobcem doporučené odvápňovací přípravky. K jejich použití je třeba pročíst návod ke kávovaru, případně návod k odvápňovacímu přípravku. Kávovary jsou vybaveny programem na odvápňovaní, který stačí pouze spustit. Pokud funkce upozornění chybí, záleží na vás, jak často se k čištění rozhodnete. Závisí to od četnosti používání kávovaru, a také tvrdosti vody. Čím tvrdší voda je, tím častěji budete kávovar odvápňovat. Pokud nemá kávovar program k odvápnění, odvápňovací prostředek nalijte do zásobníku na vodu. Vždy se řiďte dávkováním, které je uvedeno na obalu. Zapněte kávovar a po jeho zahřátí nechte část vody protéct. Přístroj vypněte a počkejte asi 30 minut, aby přípravek mohl působit. Kávovar opět zapněte a nechte protéct zbylou vodu spolu s odvápňovačem. Potom nádrž na vodu vymyjte, naplňte ji čistou vodou a nechejte ji celou protéct kávovarem.

Čištění automatického kávovaru

Automatické kávovary jsou vybaveny automatickým čisticím programem. Je nutné opět se držet instrukcí v manuálu. Nevhodným čističem byste svůj kávovar mohli poškodit. Přípravky na čištění mohou být ve formě tablet, roztoku nebo prášku. Do pravidelné každodenní údržby automatického kávovaru patří vyčištění odpadní nádoby na kávovou sedlinu a vyprázdnění a omytí odkapávací misky. Vhodné je vypláchnout nádrž na vodu jednou za týden. Umyjte spařovací jednotku a očistěte její filtr. Poté ji nechte na vzduchu volně uschnout. Pohyblivé části je dobré za čas promazat vazelínou určenou na potravinářské účely. Zajistíte hladký chod přístroje. Kávovar otřete navlhčeným hadříkem i zevnitř. Při čištění nepoužívejte žádné agresivní čisticí prostředky. Vaši pozornost si zaslouží i zásobník na kávu, který vytírejte pravidelně čistou utěrkou a umyjte čisticím prostředkem. Nezapomínejte na parní trysku.

Čištění pákového kávovaru

Ke každodenní péči patří vyčištění hlavy kávovaru, sítka a páky. Použijte k tomu speciální kartáček, který hlavu kávovaru poškrábe a odstraní hrubé zbytky kávy. Čištění hlavy probíhá následovně. Do páky vložíte slepé sítko a pustíte horkou vodu. Opakujete to do doby, dokud v páce nejsou žádné zbytky kávy. Očistěte ještě následně mokrým hadříkem těsnění. Jednou za čas do slepého sítka umístěte čisticí tabletu nebo práškový čistič. Po vyčištění hlavy slepé sítko vyjměte a důkladně opláchněte. Hadříkem otřete výpusť páry a odstříkněte naprázdno. To je vhodné dělat při každém použití. Čištění parní trysky proveďte vždy před a po jejím použití. Trysku profoukněte, tím ji zbavíte zkondenzované vody. Po použití její povrch otřete hadříkem a znovu upusťte trochu páry, aby se pročistil její vnitřek. Nezapomínejte na odkapávací plochu. Je vhodné vyčistit pákový kávovar pomocí chemických prostředků. Páky kávovarů a sítka vložte do vody s rozpuštěným čisticím přípravkem a nechte působit asi 30 minut. Pro důkladnější čištění používejte houbičku, která odstraní usazeniny ve vnitřní části páky. Na závěr vše důkladně opláchněte pod horkou vodou. Dále čtěte: Jaké příslušenství vybrat ke kávovaru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve