O úžasných přínosech šípků ještě stále mnoho lidí neví. Nasbírejte si je do zásoby, je ideální čas
Zkuste se tedy rozhlédnout v okolí svého domu či na zahradě, zda tam keř s těmito červenými plody nemáte, abyste si je na nadcházející zimní sezonu mohli nasbírat.
Měkké a poškozené domů neberte
Šípky dozrávají na přelomu léta a podzimu a právě nyní je správný čas pro jejich sběr. Pokud totiž chcete šípky na sušení, měly by být ještě tvrdé a krásně oranžové až sytě červené. Nesbírejte šípky jakkoli poškozené, se skvrnami nebo změklé – to už je nejspíš zasáhly první mrazíky. Z měkkých šípků si ale můžete připravit třeba lahodné šípkové víno nebo marmeládu.
Tip
Na sběr šípků je ideální vzít si pevné zahradnické rukavice kvůli trnům a nůžky. Sbírat bystě měli nejlépe do košíku nebo do papírové či plátěné tašky, aby se vám cestou domů nezapařily.
Když je nasbíráno
Doma šípky přeberte, propláchněte ve vodě a vysušte v utěrce, poté už se můžete pustit do sušení. Oproti některým jiným plodům či bylinám, které by se měly sušit pozvolna, u šípků je důležité usušit je co nejrychleji, aby si zachovaly co nejvíce prospěšných látek. Nemáte-li sušičku ovoce, zeleniny a hub, která je nejlepší volbou pro sušení šípků kvůli ideální teplotě a odvodu vlhkosti, zkuste některou z následujících metod.
Sušení na vzduchu
Pokud je venku ještě krásně a teplo, můžete šípky vysypat v jedné vrstvě na plechy vyložené pečicím papírem nebo drátěný rošt. Pokud je škaredě, můžete je takto umístit na suché místo, například na skříň, sušení ale bude trvat mnohem déle.
Sušení v troubě
V tom případě je lepší šípky usušit v troubě na plechu s pečicím papírem nebo pergamenem. Zde pozor na dvě věci. Musíte zajistit odvod odpařující se vlhkosti a nesmíte šípky spálit nebo upéct. Nastavte tedy teplotu na 70 stupňů Celsia a nechejte pootevřená dvířka. Pokud má vaše trouba ventilátor, zvolte program „horký vzduch“ a nastavte nižší teplotu, jen kolem 60 stupňů Celsia. Nezapomeňte však plody hlídat, aby se nespálily.
Šípky občas zkontrolujte a prohoďte obracečkou. Hotovo bude, když šípky změní barvu na tmavě červenou, jejich slupka se trochu scvrkne a ztvrdne. Jejich vnitřek by měl být úplně suchý. I poté je přesto jistější šípky nechat například v papírovém nebo plátěném sáčku na suchém vzdušném místě. Pokud byste je dali rovnou do těsně uzavřených sklenic, kvůli případné zbytkové vlhkosti by mohly šípky zplesnivět.
V suchu a bez vlhkosti
Usušené šípky můžete nechat ve zmíněných papírových či plátěných pytlících zavěšené v suché a větrané spíži nebo je nasypejte do pevně uzavíratelných skleněných dóz a skladujte v temnu. Dovnitř můžete ještě hodit sáček s absorpčními kuličkami, který dávají výrobci například do krabic s botami. Občas dózu zkontrolujte a případně sáček vyměňte. Sušené šípky spotřebujte nejlépe do příští sezony, kdy si zase nasbíráte a nasušíte novou várku zdravých plodů. Čtěte také: Silikagel v domácnosti aneb deset způsobů, jak využít sáčky s absorpčními kuličkami.