Vyčistěte mastnotu a připáleniny ze sporáku, aby byl zase jako nový. Poradíme pár fíglů

 Ostatní 
19. října 2020 11:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění sporáku nemusí být noční můra Depositphotos
Sporák je jednoznačně dominantou kuchyně. Pokud je však pokrytý mastnotou, připáleninami a jinými nevzhlednými fleky, velkou parádu jistě neudělá.

Čištění sporáku rozhodně není oblíbenou činností. Především rošt a hořáky mají velké množství různých netypických záhybů, které čištění příliš neusnadňují. I přesto si lze práci usnadnit a nepřijít při čištění o nervy.

Pravidelnost se vyplatí

Nejlepším řešením je, když se údržbě sporáku věnujete pravidelně. Optimální je po každém vaření celý sporák setřít, zejména místa poprskaná od oleje a dalších možných nečistot. V tuto chvíli to jde totiž nejsnadněji, jelikož tyto zbytky nejsou zaschlé a připálené.

Volba správného náčiní

Pokud už je ale na pravidelné čištění pozdě a je potřeba se vypořádat s připálenými a zaschlými skvrnami, pouhé setření určitě nepomůže. Přestože to možná láká, tak není nejlepší nápad zvolit k odstranění těchto skvrn drátěnku či jiný ostrý předmět. Povrch sporáku byste si akorát poškrábali a o důkladném čištění by také nemohla být řeč. To ale neznamená, že kvůli sporáku budete muset vykoupit půlku drogerie, bohatě vám postačí věci, které máte běžně doma.

Ocet na zaschlé skvrny

Vyzkoušet můžete například ocet. Ten stačí pouze neředěný nalít na zaschlé skvrny a nechat přes noc působit. Ráno pak postačí znečištěná místa jen přetřít mokrou houbičkou se saponátem. Ocet někdy dokáže skutečné divy, takže může stačit tato místa pouze opláchnout vodou.

Soda s octem vyčistí hořáky

K osvědčenému octu můžete přidat také jedlou sodu. Pokud hořáky sporáku, případně i celou jeho plochu, posypete jedlou sodou a postříkáte trochou octa, začne se tvořit pěna, která připálené nečistoty krásně uvolní. Tímto způsobem se kromě ploch hořáku vyčistí také jeho trysky.

Sůl nad zlato

Při péči o sporák vám pomůže i obyčejná kuchyňská sůl. Pokud vám na sporák při vaření vyprskne olej nebo tu a tam ukápne trocha omáčky, stačí místo jen posolit a vařit v klidu dál. Až budete mít dovařeno, zůstane na sporáku místo skvrny jen hromádka popela, kterou snadno setřete.

Jak na rošt

K vyčištění roštu vám také postačí pouze věci z vaší domácnosti, konkrétně jedlá soda, rostlinný olej a sůl. Ty smíchejte v poměru 1 : 2 : 1 a touto směsí celý rošt pořádně vydrhněte. Nakonec vše stačí jen setřít mokrou houbičkou a máte hotovo. Tento postup můžete využít i při čištění celého sporáku i s hořáky.

Čištění v pytli

Hořáky můžete vyčistit ještě jednou metodou. Stačí, když je umístíte do pytle na odpadky či jiného uzavíratelného sáčku a přidáte k nim přípravek s vysokým obsahem amoniaku. Čistič pak nechte přes noc působit. Vzhledem k silnému zápachu čističe ale raději dejte pytel přes noc na balkon nebo na zahradu, aby vás zápach přes noc nedráždil. Jak si poradit s čištěním fritovacího hrnce, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod