Připravte si doma zubní pastu. Jednoduchých a účinných možností je hned několik

 Ostatní 
05. prosince 2020 10:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Výroba domácí pasty není nijak složitá Pixabay
Pořídit si dnes v drogerii zubní pastu, není nic složitého. Nabídka je navíc opravdu široká, a tak si každý může najít tu svou. Zubní pastu si však zvládnete sami vyrobit i doma a budete navíc přesně vědět, jaké jsou v ní ingredience.

Kupovaná zubní pasta bude pravděpodobně obsahovat umělá barviva a další chemické látky, které mohou být dokonce i zdraví škodlivé, jako například mikroplasty či syntetické konzervanty. Pokud tedy chcete, aby vaše pasta byla co nejpřírodnější, poradíme vám, jak si ji snadno vyrobit doma.

Pasta z jedlé sody

Asi nejoblíbenější recept na domácí zubní pastu obsahuje obyčejnou jedlou sodu. Ta dokáže skvěle odstranit zubní plak a také zuby lehce vybělí. Kromě jedlé sody budete potřebovat ještě kokosový olej a pro dochucení můžete přidat trochu stévie a tea tree olej či nějaký éterický olej podle vaší chuti.

Pak už jen smíchejte jednu až dvě lžíce rozpuštěného kokosového oleje se dvěma lžičkami jedlé sody a vámi zvolenými dochucovadly. Vše smíchejte a získáte vlastní zubní pastu. Touto pastou však není úplně vhodné si čistit zuby denně, jelikož jedlá soda může obrušovat sklovinu, proto ji raději používejte maximálně jednou týdně.

Jílová pasta s kurkumou

Další recept, který můžete vyzkoušet, obsahuje jíl a kurkumu. Jíl se v tomto případě postará o zubní plak a kurkuma je zase skvělá pro své protizánětlivé účinky. Vedle těchto surovin budete potřebovat také kokosový olej a mátový éterický olej, případně jiný podle vaší chuti.

Postupně smíchejte deset lžiček kokosového oleje, jednu a půl lžíce jílu, optimálně toho zeleného, který se prodává jako doplněk stravy, půl lžičky kurkumy a esenciální olej. Vše promíchejte a pokud vám bude směs připadat příliš hutná, můžete ji zředit trochou vody, aby měla pasta pro vás příjemnou konzistenci.

Toto pasta vytáhne všechny nečistoty i z mezizubních prostor a ochrání vás také před záněty dásní. Oproti pastě z jedlé sody je tato navíc skutečně jemná, a tak je vhodná i pro každodenní použití. Kromě zubní pasty si z kurkumy můžete vyrobit i pleťovou masku. Jak na to, se dočtete zde.

Pasta z fenyklu a skořice

K výrobě této zubní pasty budete potřebovat špetku mleté skořice, fenyklového prášku a mořské soli, dále dvě lžičky jedlé sody, kokosový olej a opět trochu esenciálního oleje na dochucení.

Všechny ingredience, kromě kokosového oleje smíchejte dohromady a uložte do vzduchotěsné nádoby. Před každým čištěním zubů pak trochu směsi smíchejte s kokosovým olejem a můžete se pustit do zubní hygieny. Ovšem i v tomto případě nepoužívejte pastu častěji než jednou týdně, aby nedošlo k poškození zubní skloviny kvůli jedlé sodě.

Zubní pasta s hřebíčkem

Základem této zubní pasty je hřebíček, který na bolesti zubů používaly od nepaměti už naše babičky. Postačí jen smíchat lžíci kokosového oleje s jednou lžičkou mletého hřebíčku a na dochucení přidat esenciální olej, k hřebíčku se skvěle hodí například ten citronový.

Pokud bude hřebíček namletý opravdu najemno, tak bude tato pasta vhodná, stejně jako ta z kurkumy, i na každodenní čištění. Osvěží vám dech a má také dezinfekční účinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve