Poradíme vám tip, jak si na Vánoce zajistit měkké perníčky a křupavé sušenky
Ihned po upečení cukroví nastává první problém, a to, jak zařídit, aby se hned nesnědlo a zůstalo na Vánoce. Pokud se vám podařilo alespoň něco odložit stranou před mlsnými jedlíky, nastává problém druhý, tedy jak cukroví uložit, aby bylo i o Vánocích co nejchutnější. Co totiž může pomoci perníčkům, může zase uškodit sušenkám a podobně.
Jak na „suché“ cukroví
Mezi takzvané suché cukroví řadíme například perníčky, zázvorky, rohlíčky, pracny či kokosky. U tohoto cukroví většinou chceme, aby se do Vánoc pořádně uleželo a změklo. Aby tyto druhy cukroví získaly tu správnou konzistenci, potřebují vzdušnou vlhkost. Pro jejich uskladnění je tak nejlepší papírová krabice, protože v plastových dózách či plechovkách by zůstaly tvrdé.
Důležité je ale také zvolit místo, kam krabice s cukrovím uložit. Optimální je balkon či chladná spíž. V případě balkonu je ale potřeba bedlivě sledovat počasí. Teplé a mrazivé počasí totiž může způsobit, že konzistence cukroví nebude vůbec dobrá. V takovém počasí je nejlepší přemístit cukroví do spíže či do chladnější místnosti v bytě. Zcela nevhodná je pak lednice, kde toto cukroví nezměkne.
Pokud už jsou Vánoce opravdu za pár dní a cukroví ještě dostatečně nezměklo, můžete do krabice umístit krajíc chleba či nakrojené jablko, které pustí vlhkost. Je potřeba ale dbát na to, aby se chleba ani jablko přímo nedotýkalo cukroví a je samozřejmě nutné je po čase vyměnit.
Křupavé sušenky
U sušenek a dalšího cukroví, které je potřeba zachovat naopak křupavé, je potřeba postupovat jinak. Ideální v tomto případě bude plechovka či plastová dóza, kterou je možné dobře uzavřít. V tomto případě je totiž vlhkost nežádoucí. Když takto uzavřené sušenky uložíte na místo pokojové teploty, budou i na Štědrý den krásně křupat.
Nepečené druhy se rychle kazí
Nepečené a krémové cukroví jako například vosí hnízda, ořechy či rolády je potřeba připravovat až těsně před Vánoci, protože se nejrychleji kazí. Poté je nejlepší tyto druhy uložit do plastové dózy a následně do lednice. Aby cukroví nenatáhlo z ostatních potravin v lednici nepříjemné aroma, je potřeba dózu opravdu pečlivě uzavřít. Rolády je pak dobré zabalit do potravinářské fólie.
Rolády nakrájejte až těsně před podáváním, cukroví je dobré vyndat z lednice přibližně hodinu předem, aby stihlo povolit.
Mražení cukroví
Pokud by se náhodou stalo, že by bylo cukroví tolik, že ho nestihnete všechno sníst, nebo si jen chcete trochu odložit stranou a navodit si až někdy s odstupem trochu vánoční atmosféry, můžete cukroví i zamrazit. Mražení nejlépe snášejí suché druhy cukroví, ale obecně si můžete takto uschovat prakticky cokoli.
Důležité jen je uložit cukroví do uzavíratelné nádoby, a to je vlastně všechno. Dejte si jen pozor, pokud zamrazujete tučné druhy. Tuk by totiž mohl při delším zamražení žluknout a na takovém cukroví už si nepochutnáte. A pokud chcete cukroví dopřát i vašemu pejskovi, dočtete se více zde.