Nejčastější chyby při krmení ptáků. Pozor, ať jim neublížíte

 Ostatní 
09. prosince 2020 09:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krmení ptáků může poskytovat krásné zážitky, ale je třeba vědět, jak na to Pixabay
Výroba krmítek a přikrmování ptactva patří k oblíbeným činnostem. Ne vždy se ale setká s pochopením sousedů a ne vždy prospívá ptáčkům. Poradíme.

Ptáci v blízkosti lidských sídel nemají tolik možností, jak nalézt v chladných měsících potravu. Proto je jistě dobře, když na ně myslíme. Je ale potřeba mít na paměti několik zásad.

Kdy krmíme

Ptáky krmíme jen v době od listopadu do března. A to ještě rozlišujeme, zda je spíš teplejší zima, nebo zda právě mrzne. Je jasné, že ptáci potřebují podporu zejména za tuhých mrazů, kdy je velmi obtížné něco k jídlu sehnat. Kdybychom je ale krmili i přes jaro a léto, zbytečně bychom je připravili o přirozené reflexy a k ničemu dobrému by to nebylo.

Čím krmíme

Můžeme koupit speciální krmiva v obchodě. Ať už půjde o zrní, slunečnicová či jiná semínka nebo lojové koule. Každý druh ocení jiné krmivo. Někdy si ale lidé myslí, že mohou krmit ptáky libovolnými zbytky z kuchyně. Tak tomu není. Ptáci samozřejmě mohou využít i některé lidské potraviny, ale neměly by být solené ani nějak opražené, připálené či kořeněné. Použít se dá například neslaná rýže, maso nebo samozřejmě odřezky loje před úpravou. Výjimečně snad kousek rohlíku nebo bílého pečiva. Nikdy však chléb. Raději se soustřeďte na kvalitní krmivo. Ptáci vaši snahu ocení. Někdy se uvádí, že se v dobře zásobeném krmítku prostřídá až třicet druhů ptáků.

Několik zásad

Následující zásady vám pomohou správně umístit krmítko a dobře se o ně starat. Není to nic složitého, ale chce to trochu soustavnosti. Krmítko by mělo mít stříšku nebo být chráněno před deštěm, aby se potrava pro ptáky neničila. Ani ptákům neprospívá plíseň. Také byste měli krmítko umístit tak, aby se v něm ptáci nestávali snadnou kořistí svých přirozených predátorů. Krmit je vhodné pravidelně, aby se ptáci mohli na vaši podporu spolehnout. Jakmile totiž vaše krmítko začlení do svého plánu, už s ním počítají. Kdyby přiletěli a našli místo prázdné, mohli by se během zimy dostat do potíží. Krmítko čas od času vyčistěte. Můžete je dokonce i dezinfikovat. Obvykle ale stačí vše důkladně umýt a osušit. V případě, že uvidíte v krmítku evidentně nemocný kus, doporučujeme zob zlikvidovat, krmítko dezinfikovat a nějakou dobu krmení přerušit.

Možné problémy

Krmení ptáků může být krásnou zábavou i zdrojem poučení. Je skvělé, když si například své ptačí návštěvníky fotíte a vyhledáváte si jména jednotlivých druhů. Jde o skvělou zábavu pro dospělé i děti. Problém ovšem nastává, pokud na své krmivo přilákáte hlavně nechtěné návštěvníky v podobě holubů. Tito ptáci se bohužel v blízkosti lidských sídel vůbec nechovají hezky. Hledají si místa na balkonech, staví si tam hnízda a s velkou rychlostí se množí. Problémem je, že tyto druhy brzy pokryjí svým trusem nejen váš balkon, ale i různé plochy u sousedů, což vede k hádkám a sporům. Holuby proto nekrmte, případně se je snažte vyhnat pomocí doporučení, která jsme publikovali již dříve.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve