Když selže trik na mastnotu v kuchyni s olejem, jsou ještě další řešení

 Ostatní 
08. prosince 2020 15:23 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
K tomu, aby vaše kuchyň vypadala skvěle, je třeba znát pár triků Depositphotos
Při vaření vznikají mastné výpary, které se s oblibou usazují na digestoři či skřínkách v blízkosti sporáku. Ale i ve vzdálenějších místech umí být mastná nečistota úporná. Víme, jak si s problémem poradit.

Vlastně nepřekvapí, že se mastná špína v kuchyni usazuje na špatně přístupných místech. Hlavně na těch, která pravidelně neotíráte. A když na ně dojde řada, bývá už problém.

Na mastnotu platí olej

Pokud znáte klasický způsob čištění prosklených dvířek u kamen pomocí vlhkého hadříku s nánosem popela, možná vás nepřekvapí, že na mastné usazeniny platí olej. Je vcelku jedno, jaký použijete. Takže vezměte ten obyčejný řepkový či slunečnicový, naneste jej na hadřík a vyčistěte ulepená místa. Pak samozřejmě použijte hadřík se saponátem, abyste zbavili plochy čerstvého oleje. Výsledek je perfektní, budete velmi překvapeni. Samozřejmě platí, že čím dříve postup aplikujete, tím lépe. Určitě je ale lepší vyzkoušet tento postup, než používat agresivní chemii nebo příliš drsnou houbičku, kterou si můžete poškodit nerezové či jiné povrchy. Co dělat, pokud tento postup selže?

Jedlá soda vítězí i v kuchyni

Druhou možností je použít jedlou sodu. Jak víte, tato sloučenina je velmi účinná při čištění. Dají se z ní vyrábět i různé domácí čističe či prací prostředky. Ve vhodném poměru funguje i na starou mastnotu. Postup je jednoduchý. Do hrnečku dejte horkou vodu, vsypte tři lžičky sody a rozetřete na postižená místa. Nechte působit a potom klasickou houbičkou na nádobí očistěte. Postup je možné opakovat, a nakonec samozřejmě ošetřte povrch čistou vodou a utřete do sucha. Jestliže je mastnota opravdu vzdorovitá, udělejte z jedlé sody a vody pastu a tou proveďte čištění.

Ocet a sůl

Jinou možností, která je velmi účinná, je kombinace soli a octa. Stačí jen trocha octa, která se solí udělá kašičku, kterou potřete špinavá místa. Nalepená mastnota s prachem se jako zázrakem rozpouští a vše se objevuje v docela nových barvách. Nakonec vše opatrně očistěte vlhkým hadříkem či houbičkou a povrchy vytřete do sucha.

Specializované čističe

Na trhu najdete i velmi účinné specializované čističe. Vyrábí je různé firmy a přinášejí dobré výsledky. Při nákupu si dejte pozor, aby na výrobku bylo výslovně uvedeno, že se hodí na mastnotu či do kuchyně. Velmi úspěšný v boji s kuchyňskou mastnotou je totiž i autočistič, který je původně určen na odstraňování nečistot z motorů a strojního zařízení. Pokud se potřebujete soustředit jen na sporák, pomůže i článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod