Fotoobraz na dřevě nebo květináči si snadno vyrobíte sami

 Ostatní 
31. ledna 2021 16:56 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obrázky získají na dřevě velmi zajímavou patinu Depositphotos
Máte spoustu rodinných fotografií a přemýšlíte, jak ty nejmilejší zajímavě vystavit? Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si můžete libovolné obrázky přenést na dřevo. Získáte tak netradiční dekoraci svého domova nebo rozhodně originální dárek.

Denně si připomínat vaše nejmilejší zachycené okamžiky, je překvapivě jednoduché.

Základní pomůcky

Metoda přenášení fotografií nebo jakýchkoliv jiných obrázků, například z internetu, je podobná takzvané ubrouskové technice, ve světě známé také jako decoupage. Připravte si následující věci:

  • dřevěnou desku, překližku nebo kulatinu
  • smirkový papír
  • lepidlo a lak 2v1 na decoupage (ubrousková technika)
  • plochý štětec
  • čistou houbičku na nádobí
  • fotografie

Vámi zvolený obrázek musí být vytištěn na laserové tiskárně, při použití inkoustové by se výtvor rozpil. Obrázek může být jak černobílý, tak barevný. Pokud nemáte laserovou tiskárnu, poptejte se známých nebo se stavte například do fotocentra. Bude-li součástí obrázku nějaký nápis, musí být vytištěný zrcadlově obráceně!

Tip

Aby byly barvy na výsledném obrázku výrazné, musí mít i předloha co nejsytější barvy.

Připravte si podklad

Připravený dřevěný podklad musí být co nejhladší, proto jej přebruste jemným smirkovým papírem. Vytištěný motiv si položte na noviny obrázkem nahoru a plochým štětcem naneste lepidlo na celou jeho plochu. Stejně tak naneste lepidlo na dřevo na místo, kde chcete mít fotografii. Nebude vadit, když bude lepidlo na dřevě mírně přesahovat rozměry obrázku.

Nucená přestávka

Obrázek potřený lepidlem položte na dřevo motivem dolů. Nyní je důležité opatrně vytlačit všechny případné bubliny od středu obrázku směrem k okrajům. Použít k tomu můžete suchou houbičku na nádobí, starou platební kartu nebo podobný předmět. Poté nechejte lepidlo dokonale zaschnout, nejlépe přes noc. Čtěte také: Vázičky ze žárovek krok za krokem. Roztomilá dekorace pro šikovné ruce

Finální úpravy

Nyní je již barva přenesená na dřevo a zbývá odstranit papír. Na to použijte mokrou houbičku na nádobí, kterou přikládejte na obrázek a vymačkávejte na něj vodu, aby se papír úplně rozmočil. Lehkými krouživými pohyby jemnější částí houbičky začněte opatrně odstraňovat drolící se papír. Až odstraníte poslední zbytky papíru, nechejte dřevo proschnout a znovu přetřete stejným lepidlem s lakem, které zvýrazní barvy a obrázek zafixuje. Chcete-li si obrázek pověsit, připevněte na něj háček.

Tip

Stejným postupem si můžete obrázek přenést například na hliněný květináč bez glazury.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47