Sbírat jedlé a chutné houby můžete i v zimě. Na jaké můžete narazit nyní a kde je hledat
Sbírání hub je příjemný koníček. Projdete se, nadýcháte se čerstvého vzduchu a přinesete si domů zdraví prospěšné houby. V zimním období rostou zajímavé odrůdy, které rostou většinou na kmenech stromů či pařezech pod sněhem. Pokud nebude výrazně mrznout, nepochybně se vám nějaké z nich podaří najít.
Pařezník pozdní
Pařezník pozdní je poměrně vzácná houba. Najít ji není snadné, ale třeba zrovna na něj budete mít štěstí. Roste na odumřelých kmenech buků, javorů či vrb. Vzácně se vyskytuje na borovicích. Potkat ho můžete v různých barvách. Často má zelenou, žlutou, hnědou či modrofialovou barvu.
Starší pařezníky si můžete splést s hlívou ústřičnou, což ničemu nevadí, protože hlíva je také jedlá a zdravá houba. Najdete je většinou ve shlucích, ale někde mohou růst i jednotlivě. Pařezník má antibakteriální účinky a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Můžete ho přimíchat třeba do houbového guláše.
Jidášovo ucho
Jidášovo ucho najdete v lesích po celý rok. Výjimkou není ani zimní období. Roste především na kmenech akátu a bezu černého. Rozpoznat ho můžete snadno, protože skutečně vypadá jako ucho. Ocení ho zejména ti z vás, kteří mají rádi asijskou kuchyni, kde se často využívá, ale není to pravidlem. Přidat ho můžete i do rizota či salátu. Jde o velmi zdravou houbu, snižuje totiž vysoký krevní tlak a funguje jako prevence proti trombóze.
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je známá houba, kterou si lidé pořizují v obchodech. Vy si ji nyní můžete najít v lese. Najdete ji na kmenech listnatých stromů. Často roste na bucích, ořešácích či břízách. Svým vzhledem připomíná ústřici, podle které je i pojmenovaná.
Hlívu v kuchyni hojně zužitkujete, bude se vám hodit do omáček, polévek či salátů. Můžete ji jíst dokonce i syrovou, protože jedině tak z ní dostanete velké množství prospěšných živin. Jde o velmi zdravou houbu, která má antibakteriální účinky a podporuje imunitní systém. Podobně jako předchozí houby snižuje krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu. Hlívu si můžete pěstovat i sami. Způsobů existuje hned několik.