Respirátory nemusejí být jen na jedno použití. Poradíme vám, jak jejich životnost prodloužit

 Ostatní 
25. ledna 2021 09:18 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dobře ošetřený respirátor můžete použít i vícekrát Pixabay
Jelikož se zdá, že co nevidět vládní opatření vzhledem k epidemii koronaviru ještě přitvrdí a povinnost nosit roušku nahradí povinnost mít v obchodech či v prostředcích hromadné dopravy nasazený respirátor, začala řada lidí tyto ochranné pomůcky hromadně vykupovat.

Pokud skutečně bude povinnost nosit místo roušek respirátor, může tato skutečnost představovat pro řadu lidí problém, jelikož respirátory jsou podstatně dražší než obyčejné roušky. Přestože jsou určeny primárně k jednorázovému použití, existují způsoby, jak jejich životnost o něco prodloužit. Přinášíme vám proto několik tipů, jak respirátory používat opakovaně a alespoň trochu tak ušetřit.

Parní sterilizace

Jednou z možností, jak respirátor po použití zbavit všech virů a bakterií, aby byl vhodný k opětovnému použití, je sterilizace párou. Tuto metoda však lze využít pouze u respirátorů, které neobsahují žádné kovové části. Stačí, když respirátor navlhčíte, například rozprašovačem vody, a dáte na přibližně pět minut do mikrovlnky. Celý proces ale musíte bedlivě sledovat. Při vysoké teplotě, která může v mikrovlnce vzniknout, existuje riziko, že respirátor vzplane.

Pasterizace v troubě

Další možností, ke které nebudete potřebovat žádné speciální prostředky, je pasterizace. K té vám postačí obyčejná trouba. Musíte však pečlivě dodržet teplotní rozmezí. Troubu musíte mít zahřátou nejméně na 60 stupňů Celsia, nejvýše však na 70 stupňů Celsia. Spodní hranice je důležitá proto, aby vůbec došlo k likvidaci virů, při teplotách nad horní hranicí zase hrozí vznícení respirátoru. Stačí, když respirátory necháte několik desítek minut v takto zahřáté troubě a pak s nimi můžete klidně vyrazit znovu někam ven.

Dezinfekce pod UV lampou

Pokud doma máte UV lampu, můžete ji zkusit využít i na respirátory. Stačí, když necháte respirátor pod lampou přibližně tři minuty z každé strany a opět budou vhodné k použití. Je však třeba pamatovat na to, že UV záření bude působit pouze na povrchu respirátoru a příliš do hloubky nepronikne. I tak se ale jedná o doporučovaný způsob sterilizace. Obdobným způsobem jako UV lampu můžete využít i takzvané horské sluníčko.

Chemická cesta

Poslední možností je využít na očistu respirátoru chemickou dezinfekci. Stejně tak, jako dezinfekce zbaví všech virů a bakterií vaše ruce, poradí si i s těmi v respirátoru. Stačí, když dezinfekci na bázi alkoholu vetřete či nanesete rozprašovačem na respirátor a necháte působit. Optimální je počkat až do chvíle, dokud respirátor zcela neproschne. Jednak budete mít jistotu, že dezinfekce pracovala dostatečně dlouho, dále pak nebudete zbytečně vdechovat alkoholové výpary.

Nic netrvá věčně

Bohužel žádná z těchto metod vám neumožní používat jeden respirátor věky. Je třeba myslet na to, že s každou sterilizací ztrácí respirátor na účinnosti. To sice lze nějakou dobu tolerovat, po čase však bude nezbytné respirátor vyhodit a začít používat nový. Jak vybrat skutečně účinný respirátor, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008