Jak na čištění stříbra. Oživit jeho barvu můžete doma, pomůže cola i sůl

 Ostatní 
17. ledna 2021 18:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stříbro vlivem vlhkosti i potu časem černá a slábne Pixabay
Stříbrné šperky jsou nádherné, ale jen když jsou krásně lesklé a čisté. Právě stříbro má tendenci po delším používání tmavnout. Oživit jeho barvu můžete však snadno doma.

To, že vám stříbrný šperk po čase tmavne, není dáno jeho kvalitou, ale vliv na to má celá řada faktorů. V první řadě je na vině vlhkost a také pot. Záleží také na pH faktoru pokožky, proto je možné, že na někom stříbro černá rychleji a intenzivněji. Ať už je to tak či tak, šperk potřebuje prostě čas od času pořádně vydrhnout. Můžete jej zanést do klenotnictví, což nebývá zrovna levná záležitost, a nebo si pomoci domácími prostředky. Které to jsou?

Citron či ocet

Lednice, spáry kachliček, porcelán. Na to vše můžete použít citronovou šťávu a platí to i pro stříbro. Jednu lžíci citronové šťávy rozpusťte v litru horké vody a do tohoto roztoku šperk ponořte na půl hodiny. Po této době jej vytáhněte, osušte a doleštěte měkkým hadříkem. Místo citronu můžete stejným způsobem použít také ocet.

Kuchyňská sůl a soda

Další skvělé účinky má také kuchyňská sůl. Z chemického hlediska se jedná o chlorid sodný, který při reakci s hliníkem způsobuje elektrochemickou reakci. Proto kromě soli budete potřebovat také obyčejný alobal. Tím vystelte nádobu, vložte do ní stříbrný šperk a zasypejte jej solí. Pak už jen zalijte horkou vodou a nechejte půl hodiny působit. Pokud máte obavu z agresivity soli, zkuste sodu nebo kypřicí prášek. Rozpusťte jednu nebo dvě polévkové lžíce jedlé sody v půl litru vody a přiveďte roztok k varu. Tím přelijte šperk, který je vložený do misky s alobalem.

Coca-Cola

Tento oblíbený sladký nápoj umí nejenom zahnat žízeň či osvěžit, ale předvším si hravě poradí se zašlým stříbrem. Za vším stojí dvě kyseliny, a to citronová a fosforečná, které kolový nápoj obsahuje. Zkuste prostě stříbrný prstýnek ponořit na pár minut do coly a uvidíte, co se stane. Šperk po této lázni nezapomeňte omýt v čisté vodě. Kde všude ještě můžete colu v domácnosti použít, jsme psali zde.

Cigaretový popel

Máte-li v rodině kuřáka, poproste jej, aby vám schovával popel z cigaret. Právě ten dokáže skvěle vyčistit stříbro. Na vlhký bavlněný hadřík naneste popel z cigarety a stříbro jemně přeleštěte. Chvíli to sice potrvá, ale výsledek vás překvapí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47