Citronová kůra by neměla skončit v koši, pomůže vám s několika problémy v domácnosti

 Ostatní 
23. ledna 2021 10:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Z citronové kůry si můžete vyrobit univerzální čistič Depositohotos
Většina lidí citronovou šťávu vymačká a slupku vyhodí, aniž by tušili, že dělají chybu. Pokud patříte mezi ně, inspirujte se, jak citronovou kůru v domácnosti prakticky využít. A příště už ji do koše nehodíte.

Málokdo ví, že citronová kůra je všestranný pomocník, se kterým můžete uklidit velkou část domácnosti. Dále ji lze využít jako přírodní osvěžovač vzduchu nebo s ní můžete odnaučit kočku hrabat v květináčích.

Úklid různých povrchů v domácnosti

Z citronové kůry si můžete vyrobit univerzální čistič. Nachystejte si zavařovací sklenici, kterou zaplňte zhruba do poloviny citronovými slupkami. Zalijte ji až po okraj octem. Nakonec sklenici zavíčkujte a položte na slunné místo. Čistič nechte odstát zhruba sedm až deset dní a poté ho přeceďte. S univerzálním čističem umyjete podlahu v celém bytě. Můžete ho přelít do rozprašovače a vyčistit s ním vanu, umyvadlo, okna či zrcadla.

Čištění mikrovlnné trouby

Mytí mikrovlnky mnozí často zanedbávají, protože její zašpiněný vnitřek lze jednoduše schovat. Stačí ji zavřít. S čištěním mikrovlnky vám pomůže citronová kůra. Nebudete už muset zašlou špínu dlouho drhnout. Oloupejte celý citron a jeho kůru dejte do malé misky. Zalijte ji zhruba do poloviny vodou a dejte do mikrovlnky. Zapněte ji na několik minut a nakonec ji vevnitř pouze vytřete hadříkem, mělo by to jít snadno. Spolu se špínou se uvolní i zápach.

Kočka už nebude hrabat v květináči

Máte nezbednou kočku, která ráda rozhrabuje květináče s hlínou? Naštěstí ji to můžete odnaučit. Oloupejte citron a jeho kůru ještě nakrájejte. Následně ji rozmístěte po celém květináči. Pokud jich máte více, citronovou kůru položte do každého z nich. Kočky nemají rády výraznou aromatickou vůni citronů, takže už se ke květináči nepřiblíží. Kůra však za pár dní vyčpí, takže ji musíte pravidelně měnit.

Osvěžovač vzduchu

Osvěžovač se hodí zejména na toaletu, můžete s ním však provonět i další místnosti. Vyrobit ho lze právě z citronové kůry, takže bude přírodní. Oloupejte několik citronů a vhoďte kůru do menšího hrnce s vodou. Přidat k ní můžete i voňavé koření, které si vyberete. Silné aroma má třeba skořice.

Směs vyvařte, přeceďte a nechte vychladnout. Následně ji můžete položit v misce do místnosti, kterou chcete provonět. Další možností je nalít vonnou směs do rozprašovače a postříkat s ním různá místa. Přečtěte si také o tom, jak v domácnosti využít ocet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47