S našimi tipy už při krájení cibule neuroníte ani slzu

 Ostatní 
12. února 2021 12:15 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při krájení cibule se do ovzduší uvolňují výpary, které dráždí slzné kanálky Depositphotos
Slzení se při krájení cibule nevyhne nikdo. Stačí provést několik řezů a oči se vám zaplní slzami. V tu chvíli přestanete na cibuli dobře vidět, takže ji musíte krájet opatrně, abyste si nožem neublížili. Nejhorší na tom je, že oči začnou nesnesitelně pálit. Existuje však několik fíglů, díky kterým při krájení cibule už neuroníte ani slzičku, nebo se produkce slz alespoň sníží. Záleží na tom, jak moc citlivé máte oči.

Cibule je důležitá ingredience, která tvoří základ mnoha jídel. Proto se jejímu zpracování a následnému slzení často nemůžete vyhnout. Příčina pláče je prostá. Při krájení se z cibule se uvolňují výpary, které dráždí slzné kanálky, což spustí velkou záplavu slz. Naštěstí této nepříjemnosti lze poměrně jednoduchými způsoby předejít.

Dejte cibuli do mrazáku

Těsně předtím, než začnete cibuli krájet, ji zchlaďte. Vložte ji na několik minut do mrazáku. Následně ji vyndejte a pusťte se do krájení. Omezíte tím výpary, které stoupají do ovzduší během krájení. Pomůže vám také, když cibuli zpracujete velmi studeným nožem. Vyplatí se vyzkoušet obojí naráz.

Zchlaďte cibuli ledovou vodou

Zamezit uvolňování výparů při krájení cibule můžete i pomocí ledové vody. Napusťte ji do nádoby a cibule do ní vložte. Vyčkejte několik minut. Poté je stále ve studené vodě začněte loupat. Následně se přemístěte ke dřezu. Dejte do něj prkénko, na kterém začněte krájet cibule pod tekoucí vodou. Zabráníte tím uvolňování výparů.

Dýchejte ústy

Pomůže také to, když při krájení cibule dýcháte ústy. Není to sice tak účinná metoda, ale může vám pomoci. Dýchání ústy zajistí, že se do nosu dostane méně výparů z cibule, takže vám podráždí sliznici méně. Přečte si také, jakými způsoby můžete využit vodku v domácnosti.

Zapněte digestoř

Při krájení cibule vám může pomoci digestoř, která látky stoupající z cibule do ovzduší částečně odsaje. Dejte si prkénko přímo pod ní. Digestoř zapněte na nejvyšší výkon a začněte krájet. Během toho se snažte naklánět hlavu nad cibulí co nejméně. Dalším řešením je udělat v místnosti menší průvan. Otevřete okna a dveře. Krájení cibule pro vás bude najednou mnohem snazší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47