S našimi tipy už při krájení cibule neuroníte ani slzu
Cibule je důležitá ingredience, která tvoří základ mnoha jídel. Proto se jejímu zpracování a následnému slzení často nemůžete vyhnout. Příčina pláče je prostá. Při krájení se z cibule se uvolňují výpary, které dráždí slzné kanálky, což spustí velkou záplavu slz. Naštěstí této nepříjemnosti lze poměrně jednoduchými způsoby předejít.
Dejte cibuli do mrazáku
Těsně předtím, než začnete cibuli krájet, ji zchlaďte. Vložte ji na několik minut do mrazáku. Následně ji vyndejte a pusťte se do krájení. Omezíte tím výpary, které stoupají do ovzduší během krájení. Pomůže vám také, když cibuli zpracujete velmi studeným nožem. Vyplatí se vyzkoušet obojí naráz.
Zchlaďte cibuli ledovou vodou
Zamezit uvolňování výparů při krájení cibule můžete i pomocí ledové vody. Napusťte ji do nádoby a cibule do ní vložte. Vyčkejte několik minut. Poté je stále ve studené vodě začněte loupat. Následně se přemístěte ke dřezu. Dejte do něj prkénko, na kterém začněte krájet cibule pod tekoucí vodou. Zabráníte tím uvolňování výparů.
Dýchejte ústy
Pomůže také to, když při krájení cibule dýcháte ústy. Není to sice tak účinná metoda, ale může vám pomoci. Dýchání ústy zajistí, že se do nosu dostane méně výparů z cibule, takže vám podráždí sliznici méně. Přečte si také, jakými způsoby můžete využit vodku v domácnosti.
Zapněte digestoř
Při krájení cibule vám může pomoci digestoř, která látky stoupající z cibule do ovzduší částečně odsaje. Dejte si prkénko přímo pod ní. Digestoř zapněte na nejvyšší výkon a začněte krájet. Během toho se snažte naklánět hlavu nad cibulí co nejméně. Dalším řešením je udělat v místnosti menší průvan. Otevřete okna a dveře. Krájení cibule pro vás bude najednou mnohem snazší.