Neztrácejte čas loupáním vajíček, skořápky můžete odstranit během několika vteřin

Loupání skořápky kousek po kousku dá zabrat
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
04. února 2021 10:57 / Depositphotos
  38   6
Vajíčka patří mezi základní potraviny, které si dá jednou za čas každý. Součástí přípravy je i loupání skořápek. Jde o pracnou činnost, která zabere poměrně dost času. Někdy se část bílku na skořápku přichytí, což loupání jen komplikuje. Máme pro vás dobrou zprávu. Vejce lze oloupat i jednoduše a rychle. Zjistěte, jak na to.

Klasické loupání vajíček dá zabrat. Málokoho tato činnost baví. Pokud spěcháte nebo nemáte dostatek trpělivosti, můžete se u toho i rozčílit. Odstraňovat skořápku pomocí prstů kousek po kousku není vůbec praktické. Existuje několik způsobů, díky kterým se vejce oloupou téměř sama. Vyberte si ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Zatřeste s vejci v nádobě

Začněte tím, že vejce uvaříte a necháte vychladnout. Následně si nachystejte nádobu, ke které dobře přiléhá víko či poklička. Dejte do misky všechna vejce a zatřeste s ní. Tento úkon proveďte několikrát. Skořápky se rozbijí. Z některých vajec doslova odskočí. Sundejte z nádoby víko a nalijte do ní vlažnou vodu. Z vajíček by se měly kousky skořápek doslova spláchnout. Tato metoda si však vyžaduje určitou opatrnost, abyste zároveň se skořápkami nepoškodili i vejce.

Zalijte vejce ledovou vodou

Pokud se obáváte prvního způsobu, zbavte se skořápek pomocí ledové vody. Jde o velmi jednoduchý způsob, jak vejce oloupat. Uvařte je v horké vodě, kterou vylejte. Následně vajíčka zalijte ledovou vodou. Přidejte k nim i několik kostek ledu. Následkem náhlé změny teploty se vajíčka nepatrně zmenší. Mezi bílkem a skořápkou se vytvoří malý prostor, který je pro snadné loupání zásadní. Nakonec vajíčka zbavte skořápek mechanicky, ale díky mezeře je oloupete doslova za několik vteřin.

Poválejte vejce na tvrdém povrchu

Vejce nejprve uvařte a nechte vychladnout. K následujícímu způsobu loupání budete potřebovat tvrdý povrch. Můžete si na pomoc vzít i prkénko. Vajíčko na jeho vrchní i spodní části naťukněte. Následně ho položte na rovný povrch. Položte na něj svoji dlaň a začněte válet vejce dopředu a dozadu. Mělo by začít jemně praskat.

Dávejte si pozor, abyste na vajíčko nevyvinuli příliš velkou sílu, jinak byste ho mohli zdeformovat. Nakonec ho vhoďte do nádoby s vlažnou vodou a skořápka se od bílku téměř sama oddělí. Dále čtěte: Ostrý nůž vám výrazně usnadní a urychlí práci v kuchyni. Naučte se ostřit jako mistr.

Eva Vogelová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Tajemná místa Evropy, na která slabší povahy nemají odvahu vstoupit

Věda & Vesmír

Každý rok spadne na Zemi 5 200 tun mimozemského prachu

Bydlení

Klíč k úspěšnému pěstování záleží na kvalitě substrátu. Podle čeho se řídit a jak vybrat tu...

Zavřít reklamu