Neobvyklé tipy, jak vám pomohou papírové utěrky nejen v kuchyni

 Ostatní 
05. února 2021 11:17 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Získejte v kuchyni mnohem užitečnějšího kamaráda Depositphotos
Každý doma máme látkové utěrky, které se používají na desítky způsobů. Někdy je ale praktičtější sáhnout po papírových utěrkách. Ukážeme vám několik nápadů, kde všude vám nejen v kuchyni mohou pomoci.

Neoddiskutovatelnou výhodou papírových utěrek je prakticky stoprocentní hygiena. Po použití je vyhazujete do odpadu. Pokud není utěrka mastná, můžete ji ještě zužitkovat, jak se dozvíte na konci článku.

Pryč s přebytečným tukem

Papírové utěrky mají přirozeně vysokou savost, která se dá využít při zbavování pokrmů přebytečného tuku. Po smažení řízků v trojobalu je po vyjmutí z pánve položte na papírové utěrky a další na ně přitlačte. Většina tuku skončí v nich a nikoli v žaludku. Papírové utěrky také vysají tuk ze smažených hranolek, bramboráků, karbanátků nebo vývaru. V tom případě několik utěrek na sobě opatrně položte na hladinu teplé polévky a ihned vyjměte a vyhoďte. Redukce tuku je skutečně markantní. No a kapičky tuku rozprskané po smažení po celém sporáku a lince lehce očistíte tak, že na vychladlý sporák a okolí nastříkáte čistič a setřete papírovými utěrkami.

Čerstvější salát a bylinky

Listový salát nebo bylinky rychle vadnou. Chcete-li si je uchovat déle, zabalte je do navlhčených papírových utěrek, vložte do mikrotenového sáčku a uchovejte v lednici. Pokud se na nich případně potrhané utěrky budou držet, snadno je spláchnete pod tekoucí vodou. Takto prodloužíte trvanlivost i květáku, brokolici či kořenové zelenině.

Skvrny na látkách mizí

Jestli se vám podaří nějakou látku jako ubrus ušpinit od mastnoty, třeba másla nebo vosku od svící, přiložte na skvrny několik papírových utěrek a přežehlete na nízkou teplotu. Takto se zbavíte mastnoty také na kobercích, sedačkách či oblečení.

Čistější mikrovlnná trouba

Pokud si v mikrovlnné troubě na roštu grilujete klobásy či špekáčky, položte pod ně na otočný skleněný talíř několik papírových utěrek, na které bude tuk skapávat. Čištění pak bude o to snazší.

Kávový a čajový filtr

Došly vám kávové filtry nebo máte sypaný čaj, který je tak jemný, že jej běžné sítko nezachytí? Dejte na hrnek sítko a několikrát přeloženou papírovou utěrku. Voda proteče a kávová sedlina nebo smítka čaje zůstanou v provizorním filtru.

Další papírově skvělé tipy

Papírovou utěrkou ovažte hrdlo láhve červeného vína. Podobně můžete utěrku použít na láhev od oleje. Ubrousek několikrát přeložte, omotejte horní část láhve a zajistěte gumičkou. Ta již nebude mastná a nepříjemně klouzat v rukách. Každý ví, že povrch nejen teflonových pánví je náchylný k poškrábání. Pokud je ukládáte na sebe, proložte je papírovými utěrkami. Takto můžete od poškrábání ochránit také porcelánové nádobí, na kterém vám záleží.

Ekologická recyklace

Papírové utěrky, stejně jako kapesníčky, jsou vyráběny převážně z papíru, který již není možné dále recyklovat. Vyhozené do koše skončí ve spalovně. Ale pokud je budete odkládat bokem, například do nepotřebné plastové nádoby, a občas je vyhodíte na kompost, uděláte něco pro přírodu. A to platí i o ruličkách, které po utěrkách nebo toaletním papíru zbudou. Čtěte také: Neuvěříte, co vše se dá vyrobit z roliček od toaletního papíru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve