Domácí limonáda na osvěžení
Mátovo citronová limonáda
- lístky máty
- tři citrony
- vodu
- třtinový cukr na dochucení
Nejprve udělejte ledové mátové kostky. Prostě: pár lístečků máty dejte dokaždé přihrádky tvořítka na led. Opatrně je zalijte vodou a dejte do mrazáku na několik hodin zamrazit (nejlépe přes noc). Do džbánu vymačkejte dva citrony. Zalijte vodou a kdo bude chtít, přisype trochu třtinového cukru na oslazení. Třtinový cukr má tmavě hnědou barvu a je zdravější, než obyčejný bílý cukr. Ale i tak s cukrem opatrně. Méně je více!
Pak už stačí jen přidat mátové kostky. Poslední citron vám dospělý pomůže oloupat a nakrájet na kolečka. Pak už je stačí jen přihodit do džbánu a limonáda je hotová!
Okurková domácí limonáda
- 1 litr sodovky
- 1 salátová okurka
- citron
- třtinový cukr
- máta
Okurku oloupejte, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Do jedné čtvrtiny naplňte sklenici okurkovým pyré, přijdete citronovou šťávu, třtinový cukr a 3 lístky máty, které před tím promněte v ruce, aby pustily aroma. Zalijte ledově vychlazenou sodovkou nebo ještě přidejte led.
Zázvorová limonáda
- 750 ml sodovky
- 160 g zázvoru
- citron nebo limeta
- třtinový cukr
Čerstvý zázvor nastrouhejte a zalijte 250 ml horké vody. Nechte alespoň 15 minut vyluhovat. Poté nápoj sceďte a nechte vychladnout. Přilijte ledově vychlazenou sodovku a podle chuti ochuťte citronovou šťávou a třtinovým cukrem. Na závěr vhoďte pár kostek ledu a nalijte do sklenic.
Melounová limonáda
- meloun (vodní - ten červený)
- citróny (tolik, abyste z nich vymačkali jednu sklenici šťávy)
- cukr (nejlépe třtinový, můžete ho zkusit i úplně vynechat, pokud je meloun dost sladký nebo ho nahradit lístky stévie)
- vodu
Vymačkejte šťávu z citronů - potřebujete jí asi tak jednu sklenici (přesné množství vyzkoušíte sami. Záleží, jak velký máte džbán a taky na vaší chuti). Přiipravíte šťávu z melounu tak, že kousky melounu bez pecek dáte do mixéru a rozmixujete.
Do džbánu přelijete šťávu z citronů a přidáte asi půl skleničky cukru, který v citronové šťávě rozpustíte mícháním. Přilijete šťávu z melounu, dolijete vodou a kdo chce, může přidat pát kostiček ledu. Na ozdobu můžete do džbánu přihodit i kousky melounu a plátky citronu.