Kritéria, která je potřeba brát v úvahu při výběru pánve do kuchyně

Jaká pánvička se hodí pro vás?
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
03. dubna 2021 18:42 / Depositphotos
  0   0
Jak si vybrat pánev, aby vám v kuchyni sloužila dobře a dlouho? Jaká kritéria brát v úvahu? Jsou podstatnější rozměry nebo materiál, z něhož je pánvička vyrobena? Známe odpovědi.

Názory na to mohou být různé, ale shodneme se v jedné věci, jde o nádobí, se kterým se při přípravě pokrmů setkáte v kuchyni velice často.

Jak vybrat pánev?

Správně zvolená pánvička vám usnadní práci v kuchyni, a to podobně jako vhodně vybraný kvalitní sporák. A právě typ sporáku, který máte k dispozici, je jednou z věcí, na které při výběru pánvičky musíte brát ohled. Krom univerzálních totiž existují běžně i typy vyráběné pro elektrický nebo plynový sporák a setkáte se s takovými, které jsou určeny na sklokeramickou desku nebo na desku indukční. Pánvička určená pro indukci musí mít ve svém dně ocel.

Rozměry pánvičky

Důležité jsou i rozměry, tedy průměr a hloubka. Máte-li například v úmyslu vařit pro více osob, kupte si pánvičku o průměru alespoň 28 cm. Na takovou pánev se bez potíží vejde víc než jedna porce a s přehledem na ní připravíte až čtyři plátky masa. Pánev většinou neslouží pouze ke smažení, je dobré, pokud je i dostatečně hluboká. Můžete v ní bez problémů rychle připravit omáčku na vaše těstoviny.

Materiál

Skutečně kvalitní materiál mívá o poznání delší životnost, ale je také zdravotně nezávadný. Každý dnes používaný materiál může mít své výhody a může být pro přípravu pokrmů vhodný než jiný. Tady je srovnání několika z nich:

  • Titan – výrobky z titanu dobře odolávají tepelným šokům a snesou i prudké zahřátí na sucho. Jde o nádobí s nepřilnavým povrchem, které se velmi lehce čistí.
  • Hliník – výborně vede teplo, ani cenově nejde o nic náročného. Je to však materiál, který se poměrně snadno deformuje a pánvička vyrobená z tohoto materiálu nemusí vydržet příliš dlouho. Existují i výrobky které jsou odlévány tzv. za tepla, což umožnuje u pánvičky vyhotovit silnější dno a tím zvýšit její odolnost i vylepšit tepelné vlastnosti tohoto nádobí. Hlíníkové pánve bývají opatřeny nepřilnavým povrchem, který však nesnese kontakt s ostrým náčiním. Používejte při vaření raději kuchyňské náčiní ze dřeva.
  • Měd – je jednoznačně nejlepší vodič tepla. Smažení na pánvičce vyrobené z mědi je snadné a rychlé. Tento materiál totiž okamžitě reaguje na změnu výkonu vašeho sporáku. Dejte však pozor, abyste si nepořídili nádobí, které bude mít pouze měděný nátěr a jinak bude z hliníku.
  • Nerez – nerezové pánvičky jsou vyráběné už značně sofistikovaným způsobem. K tomu nejlepšímu, co lze koupit, patří pětivrstvé nerezové pánve. 
  • Keramika – pánve vedou velmi dobře teplo, rychle se rozpálí, ale snesou jen o něco nižší teplotu než pánve titanové. Jsou opatřeny nepřilnavým povrchem, který je tvořen několika vrstvami keramických částí. 

Žáruvzdorné držadlo a poklička

Při nákupu si všímejte i toho, zda vybraná pánev je ošetřena žáruvzdorným držadlem. Takové nádobí můžete použít v troubě. Důležitá je i poklička. Lze s ní ušetřit za energie a úklid sporáku nebude díky pokličce tak náročný. Dále čtěte: Pokud při vaření jídlo připálíte, nepanikařte. Vše se dá zachránit.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dokonalé ráje Středomoří. Vyberte si to nejkrásnější místo pro vaši dovolenou

Věda & Vesmír

Pravěký svět byl opravdu děsivé místo. Kontinenty terorizovaly více než dvě miliardy obřích predátorů

Bydlení

I v souvislosti s koupelnou či toaletou existují zajímavosti, jež vás posadí na zadek

Zavřít reklamu