Kritéria, která je potřeba brát v úvahu při výběru pánve do kuchyně
Názory na to mohou být různé, ale shodneme se v jedné věci, jde o nádobí, se kterým se při přípravě pokrmů setkáte v kuchyni velice často.
Jak vybrat pánev?
Správně zvolená pánvička vám usnadní práci v kuchyni, a to podobně jako vhodně vybraný kvalitní sporák. A právě typ sporáku, který máte k dispozici, je jednou z věcí, na které při výběru pánvičky musíte brát ohled. Krom univerzálních totiž existují běžně i typy vyráběné pro elektrický nebo plynový sporák a setkáte se s takovými, které jsou určeny na sklokeramickou desku nebo na desku indukční. Pánvička určená pro indukci musí mít ve svém dně ocel.
Rozměry pánvičky
Důležité jsou i rozměry, tedy průměr a hloubka. Máte-li například v úmyslu vařit pro více osob, kupte si pánvičku o průměru alespoň 28 cm. Na takovou pánev se bez potíží vejde víc než jedna porce a s přehledem na ní připravíte až čtyři plátky masa. Pánev většinou neslouží pouze ke smažení, je dobré, pokud je i dostatečně hluboká. Můžete v ní bez problémů rychle připravit omáčku na vaše těstoviny.
Materiál
Skutečně kvalitní materiál mívá o poznání delší životnost, ale je také zdravotně nezávadný. Každý dnes používaný materiál může mít své výhody a může být pro přípravu pokrmů vhodný než jiný. Tady je srovnání několika z nich:
- Titan – výrobky z titanu dobře odolávají tepelným šokům a snesou i prudké zahřátí na sucho. Jde o nádobí s nepřilnavým povrchem, které se velmi lehce čistí.
- Hliník – výborně vede teplo, ani cenově nejde o nic náročného. Je to však materiál, který se poměrně snadno deformuje a pánvička vyrobená z tohoto materiálu nemusí vydržet příliš dlouho. Existují i výrobky které jsou odlévány tzv. za tepla, což umožnuje u pánvičky vyhotovit silnější dno a tím zvýšit její odolnost i vylepšit tepelné vlastnosti tohoto nádobí. Hlíníkové pánve bývají opatřeny nepřilnavým povrchem, který však nesnese kontakt s ostrým náčiním. Používejte při vaření raději kuchyňské náčiní ze dřeva.
- Měd – je jednoznačně nejlepší vodič tepla. Smažení na pánvičce vyrobené z mědi je snadné a rychlé. Tento materiál totiž okamžitě reaguje na změnu výkonu vašeho sporáku. Dejte však pozor, abyste si nepořídili nádobí, které bude mít pouze měděný nátěr a jinak bude z hliníku.
- Nerez – nerezové pánvičky jsou vyráběné už značně sofistikovaným způsobem. K tomu nejlepšímu, co lze koupit, patří pětivrstvé nerezové pánve.
- Keramika – pánve vedou velmi dobře teplo, rychle se rozpálí, ale snesou jen o něco nižší teplotu než pánve titanové. Jsou opatřeny nepřilnavým povrchem, který je tvořen několika vrstvami keramických částí.
Žáruvzdorné držadlo a poklička
Při nákupu si všímejte i toho, zda vybraná pánev je ošetřena žáruvzdorným držadlem. Takové nádobí můžete použít v troubě. Důležitá je i poklička. Lze s ní ušetřit za energie a úklid sporáku nebude díky pokličce tak náročný. Dále čtěte: Pokud při vaření jídlo připálíte, nepanikařte. Vše se dá zachránit.