Pokud při vaření jídlo připálíte, nepanikařte. Vše se dá zachránit

 Ostatní 
03. listopadu 2020 13:07 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomůže vám pár pomocníků, které máte doma Depositphotos
Žádná hospodyňka není neomylná a alespoň jednou za čas se každé podaří v kuchyni něco připálit. Obvykle to odnese připravované jídlo, které se ne vždy podaří zachránit. Ovšem občas padne za oběť oblíbený hrnec či pánev.

V tu chvíli nepropadejte panice a sáhněte do domácích zásob, máme pro vás pár osvědčených tipů, jak s připáleninou zatočit.

Osvědčená kombinace

Ocet a soda bikarbona je spojení, které zaručuje úspěch. Ocet je sám o sobě velmi účinný čistič, navíc s dezinfekčními vlastnostmi, což jistě znáte například z odvápňování rychlovarné konvice.

Na připáleniny v pánvi proto nalijte trošku vody a stejné množství octa, obě tekutiny poté přiveďte do varu. Nechte takto povařit asi minutu, poté směs vylijte a povrch pánve zasypte lžící jedlé sody. S pomocí houbičky pánev očistěte, pořádně omyjte a radujte se z výsledku.

Kouzlete s citronem

Další variantou, s níž můžete velmi účinně dosáhnout likvidace připáleného jídla, je citronová šťáva. Ta je ideální, pokud odstavíte hrnec či pánev ze sporáku ihned, jakmile cítíte, že se jídlo začíná připalovat. Takovou pochutinu okamžitě z pánve odstraňte a do nádobí nalijte studenou vodu. Především myslete na to, že voda musí být v takové výšce, aby zakryla veškeré připáleniny.

Poté si přichystejte několik citronů, které nakrájíte na kolečka a pokladete jimi dno hrnce či pánve. Připravenou směs přivedete k varu a povaříte ji několik minut, poté ji necháte vychladnout a s pomocí plastové nebo dřevěné škrabky opatrně odstraňte zbytky připálenin. Nádobí poté umyjte klasickým mycím prostředkem a máte hotovo. Čtěte také: Vyčistěte mastnotu a připáleniny ze sporáku, aby byl zase jako nový. Poradíme pár fíglů.

Pokud však máte pánve či hrnce zanesené staršími připáleninami, raději si kupte nové. Jednak se nebudou pachy při vaření mísit s právě připravovanými jídly, a také nebudete při vaření spotřebovávat tolik energie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008