Humus není humus, ale oblíbený celosvětový dip

 Ostatní 
07. května 2016 18:59 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hummus je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Internet
Hummus je studený pokrm levantského původu, kaše či dip z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu, v kuchyních původem z této oblasti se používá celosvětově.

Ingredience:


2 a 1/2 hrnku cizrny namočené přes noc do 2,5 litru studené vody NEBO cca 3 hrnky cizrny z konzervy

1 lžička prášku do pečiva

4 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)

3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání

1/2 lžičky římského kmínu

3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

sůl

Postup:


Přes noc namočnou cizrnu slijte, dejte do většího hrnce, přidejte 2 a půl litru vody a prášek do pečiva a přiveďte k varu. V otevřeném hrnci vařte 2 hodiny, dokud není cizrna velmi měkká. Slijte a nechte dalších 40 minut odstát. Jednodušší (a musím přiznat, že pro mě i chutnější) varianta je použít kvalitní cizrnu z konzervy (např. Alnatura). Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli a 1/2 hrnku vody, ve které se cizrna vařila (nebo té z konzervy) dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici. Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda