Naporcování kapra není žádná věda

 Ostatní 
24. prosince 2014 04:30 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
S trochou šikovnosti si doma dokážeme kapra vykuchat, naporcovat i zbavit kostí. trebonskykapr.cz
Vánoce bez kapra si asi málokdo dokáže představit. Jak ho ale správně vykuchat? Jaké existují způsoby porcování? Máme pro vás několik rad.

Odborníci v prvé řadě doporučují co nejrychleji vystresovaného kapra omráčit a zabít. Odstraněnou hlavu můžeme použít na polévku. Pokud máme rybu se šupinami, začneme s jejich odstraňováním. Když je kapr hladký, můžeme začít porcovat. Pokud nemáme filetovací nůž, vystačíme si i s obyčejným kuchyňským.

Vykuchání kapra

Je vhodné začít od ocasu špičkou nože. Pak zajedeme do břišní dutiny. Musíme dát pozor, aby řez nebyl příliš hluboký a nepoškodili jsme vnitřnosti. Největším nebezpečím je propíchnutí žluči – kapr by tím byl znehodnocený. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíme manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíme na kost. Opatrně vyjmeme vnitřnosti.

Porcování na podkovy

Jde o jednodušší způsob, takže má mezi lidmi velkou oblibu. Tajemství úspěchu svědčí v tom, že se zcela vyhneme zápolení s tvrdými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Ploutvemi se totiž nemusíme vůbec zabývat a řez vedeme tak, abychom se jim vyhnuli. Z odříznuté podkovy pak jde ploutev i kost snadno odstranit.

Odstraněním silné páteřní kosti získáme dvě porce ryby. Tlakem nejprve zjistíme, na které straně je kost pevná a na které pruží. Kost pak odstraníme nejdříve z té pevné strany – jde to totiž lépe. Teprve potom odřežeme kost i z druhého kousku ryby.

Pokud chceme mít kapra bez kostí, můžeme ještě odstranit žebra. To provedeme tak, že nejprve tenkým nožem žebra nařízneme, pak si kapra otočíme i s nožem kůží nahoru a pokračujeme v řezu, přičemž se snažíme co nejvíce tlačit nůž na pevnou podložku. Nůž držíme co nejvíce naplocho.

A na závěr ještě dva mýty o kaprech:

Kaprovi se líbí ve vaně

Chlorovaná voda rozhodně kaprovi neprospívá. Naopak pobyt ve vaně je pro něj spolu s teplotním šokem velmi stresující.

Pouštění kapra na svobodu

Šance na přežití je minimální. Kapry určené na vánoční stůl vyloví rybáři už na podzim a drží je až do Vánoc v sádkách. Pokud kapr není k vánočním účelům předčasně vyloven, přečká chladnější část roku zimním spánkem, při kterém spočívá nehybně u dna. Negativní roli hraje také teplotní šok – pokud z vody ve vaně zamíří kapr do studeného rybníka či řeky, s největší pravděpodobností zahyne.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda