Když vám zbudou vejce. Potěšte milovníky masa nebo dětem vykouzlete muchomůrky
Máme pro vás několik tipů, které oceníte nejen o Velikonocích.
Rychlá klasika
Chleba namazaný máslem s kolečky osolených vajíček je stará osvědčená klasika. Jenže, ruku na srdce, takové kousky zvládne člověk dva tři a už o této kombinaci nechce do dalšího roku slyšet. Další poměrně snadnou variantou, jak zužitkovat vařená vejce, je pomazánka. Základem by měla být skutečně dobrá majonéza a cibulka, strouhaný tvrdý sýr, ozvláštnit ji pak můžete kousky sterilovaných okurek, na kostky nakrájeného salámu a snítky pažitky či petrželky.
Pro milovníky masa
Stále oblíbenější variantou se stávají takzvaná pštrosí nebo skotská vejce. Jejich příprava není náročná a dají se takto zužitkovat další kousky z pomlázky. Stačí si umíchat maso na sekanou, ochutit ho podle libosti a pak touto směsí jednotlivá vařená vejce obalit. Vše pak na pekáčku vložíte do předehřáté trouby a pečete jako klasickou sekanou či karbanátky. Jako přílohu pak můžete zvolit bramborovou kaši nebo chléb s hořčicí. Čtěte také: Vařte s dětmi. Budete překvapeni, jaká to má pozitiva.
Tip
Z vařených vajec můžete vytvořit muchomůrky. Kloboučky budou z rajčat a tečky z majonézy.
Vejce v trojobalu
Z dětských let si pak možná někteří pamatují na vejce v županu. Jinými slovy se jedná o vařená vajíčka, která přepůlíte, každou polovinu pak obalíte v trojobalu a usmažíte jako řízek. Můžete k nim podávat brambory, ale velmi dobře se jedí také samostatně. Výtečné jsou i vaječné placky. Nadrobno nasekaná vejce smícháte s nakrájeným rohlíkem namočeným v mléce, rozmíchaným syrovým vejcem, osolíte a opepříte. Vytvarované placky obalíte ve strouhance a smažíte v oleji z obou stran.