Tipy, jak nabrousit nože bez použití brousku

 Ostatní 
07. června 2017 14:11 / Kateřina Kofroňová
  66
📷
2 fotografie v galerii
Tupý nůž je horší, než žádný nůž. Naostřete si ho svépomocí. Shutterstock
Tupý nůž je nejhorší a nejméně potřebný nástroj v kuchyni. Jakmile vám nejdou rozkrojit rajčata, je nejvyšší čas nože nabrousit. Jak to ale uděláte, když nemáte doma brousek?

Schodiště

Schody má doma opravdu každý. Buď přímo v bytě, domě, nebo v chodbě. Pokud nejsou schody obaleny žádným materiálem (v panelových domech je to často linoleum), můžete použít k broušení právě je. Stačí párkrát přejet nožem o kamenný nebo betonový schod a za chvíli je nůž ostrý. Nůž ovšem držíte na plocho – nožem se při broušení neřeže!

Keramický hrnek

Najděte doma keramický hrneček. Budete se divit, ale i ten lze použít k broušení nožů. Stačí jej otočit vzhůru nohama a pak už jen sjíždět po nenalakovaném rohu dna hrnečku. Netlačte, není to potřeba. Důležité je jen udržovat stejný úhel a sjíždět na plocho ostřím po hraně. Opakujte, dokud nebude nůž ostrý. Stejně tak funguje dno talíře.

Spodek hrnce

K broušení vám postačí i dno hrnce. Někteří odborníci doporučují brousit tak, jako kdybyste se pokoušeli odříznout tenkou vrstvu brousku. To ale nezkoušejte, pokud jste v broušení úplný začátečník. Instinktivně totiž budete čepel při broušení nadzdvihovat a brousit tak nůž pod větším úhlem. To vede k tomu, že čím déle budete brousit, tím více bude váš nůž tupý. Ideální úhel pro broušení nožů je dvacet stupňů.

Kožený pásek

Opravdu je potřeba kožený pásek – nikoliv koženkový. Pokud jej máte doma, můžete dokončit broušení na něm. Táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s páskem. Tímto se zbavíte posledních jemných zoubků.

Nože lze ale nabrousit i o kamenný parapet nebo o smirkový papír, který je ovšem lepší připevnit k nějaké podložce. Nůž nabrousíte i o druhý nůž či o nůžky. Mějte ale na paměti, že tyto alternativní metody by měly být použity pouze v případě nouze. Při dlouhodobějším broušení těmito způsoby hrozí poškození čepele. Na keramické nože vždy používejte pouze diamantový brousek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47