Jak na pěstování cuket

 Zahrada 
22. dubna 2017 15:15 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Cuketa by neměla chybět na žádné zahrádce. Shutterstock
Cukety jsou oblíbené a nenáročné na pěstování. Máme pro vás několik doporučení, abyste měli dobrou úrodu.

Kdy sázet

Právě v těchto dnech se blíží doba, kdy je vhodné provést výsev přímo na záhon. Jestliže zasadíme semínka kolem 25. dubna, vzejdou v období po „zmrzlých“, takže jim případné přízemní mrazíky neublíží. Výsev na záhon má i tu výhodu, že je jednodušší než předpěstování doma. Rostlinky jsou odolnější a nehrozí poškození kořínků při přesazování.

Jakou vybrat odrůdu

Zde záleží spíš na osobním vkusu. Existuje mnoho podob cuket. Některé dozrávají rychleji. Ale záleží opravdu na osobních preferencích. Nejrychleji vám vyroste odrůda Ambassador, kterou sklidíte už po čtyřiceti dnech vegetace. Black Beauty plodí po padesáti dnech a Neffertiti to trvá ještě o pět dní déle.

Hnojení a zálivka

Cuketa vytváří hodně hmoty, takže potřebuje dost živin. Stačí jí tekuté hnojivo. Pokud máte na zahrádce kompost, neuděláte chybu, když ho před výsadbou použijete. Také dbejte na přísun vody. Výhodné je, pokud na záhon dáte netkanou textilii, která znemožní růst plevele a bude udržovat půdu prohřátou a vlhkou.

Sklizeň

Sklízejte pro přímou spotřebu cukety mladé, jakmile dosáhnou zhruba 20 cm délky. Ty větší najdou také své využití. Vyzrálé se hodí pro uskladnění. Pokud z rostliny budete odřezávat plody před jejich dozráním, bude cuketa plodit stále další a další, aby zajistila svou reprodukci. Plody nechte proto dozrát až na konci sezóny.

Využití cuket

Cuketa přebírá různé chutě, takže ji lze použít do slaných i sladkých pokrmů. Dá se jíst i syrová. Výborná je i při tepelné úpravě, pokud se nerozvaří. Skvělé jsou kombinace s masem, jako náhrada za těstoviny v raw kuchyni i jako dietní náhražka těstovin v lasagních. Mladé kusy se dají konzumovat celé. Některé druhy starších cuket mají tuhou slupku, kterou je třeba oloupat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47