Zapojte elektroniku do chovu slepic

 Zahrada 
29. dubna 2017 15:00 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Elektronika může ušetřit chovatelům hodně práce. Shutterstock
Chov slepic i jiného zvířectva je samozřejmě spojen s velkou starostí, prací a osobním nasazením. V poslední době je ale možné některé funkce svěřit automatice.

Opravdu dobrá zpráva je, že pokud si vybudujete kvalitní automatizovaný systém pro chov slepic, nemusíte být denně u drůbeže a můžete si dovolit odjet na víkend či dokonce delší dobu pryč.

Elektronická dvířka

Protože slepice vstávají brzo ráno s rozedněním, nemusí každému novodobému chovateli, který chodí do zaměstnání vyhovovat čas, kdy vstávají slepice. Podobné je to i večer, kdy by se měly slepice zavřít, ale vy musíte být v práci či chcete jít zrovna do kina nebo divadla. Nic ale není ztraceno. Na trhu jsou dvířka, která reagují na vnější světlo a automaticky se s rozedněním otevřou a večer opět zavřou po setmění.

Ještě dokonalejší systém umožňuje slepice sledovat na dálku kamerou napojenou na internet a ovládat otevírání a zavírání dvířek pomocí mobilního telefonu nebo počítače.

Napáječky a krmítka

Na trhu je také dostatek různých systémů pro zásobování drůbeže vodou a krmivem. Existují systémy zcela mechanické, které fungují bez jakékoli elektroniky. Zde je třeba do zásobníku s vodou přidávat vhodný prostředek, který vodu dezinfikuje a brání rozvoji nemocí a nákaz. Můžete ale i zde svěřit funkce elektronice. Existuje velké množství ventilů, které umožňují napouštět vodu na základě dálkového ovládání, podobně jako u ovládání dvířek. Takový systém je pochopitelně závislý na internetu a elektrickém proudu. Je proto dobré mít v záloze souseda, který v případě poruchy zasáhne a váš chov v době nepřítomnosti zachrání.

Možné je také oba systémy kombinovat. Dodávat drůbeži čerstvou vodu a větší kusy krmiva v podobě kukuřičných klasů a mrkve elektronicky a v záloze mít mechanické napáječky a dávkovače zrní pro případ výpadku proudu.

Prostor pro vlastní tvorbu

Některé prvky jako automatická dvířka jsou hotové a připravené. Jiné si může šikovný chovatel zhotovit sám s pomocí jednoduše programovatelných mikrokontrolérů arduino, které jsou schopné reagovat na vnější podněty a obsluhovat zařízení podle vašich potřeb. Zde je třeba spojit zdatnost programátorskou se schopností vyrobit příslušná řešení na míru vašich požadavků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít