Jak vypěstovat chřest
Chřest se liší od většiny druhů zeleniny, které pěstujeme na zahradě. Na rozdíl od rajčat, okurek a paprik, které vysazujeme každý rok, chřest patří mezi trvalky. Od doby, kdy doroste, jej můžeme sklízet každoročně po dobu dvaceti až pětadvaceti let.
Chřest můžeme sázet buď ze semínek nebo z kořenů rostliny, která je rok až dva stará. Většina lidí dává přednost sázení z kořenů. Než nám vyroste ze semínek jedlý výhonek, může trvat i dva až tři roky. Když sadíme z kořenů, můžeme si na nějakých výhoncích pochutnat už druhým rokem. Takové pěstování je i snazší.
Pokud chceme chřest sklízet po dlouhá léta, je důležité pořádně připravit místo, kam ho zasadíme. Do hlíny vmíchejte pořádné množství kompostu. Nejlépe se chřestu bude dařit na místě s dostatkem slunečního světla. Přežije i v částečném stínu, ale lepší pro něj bude slunné místo.
Nejdříve vykopeme díru hlubokou asi 15 centimetrů a širokou asi 20 centimetrů. Mezi jednotlivými kořeny necháme asi půl metrový rozestup. Vložíme kořeny a zasypeme hlínou.
První rok nechte rostliny vyrůst do výšky. Odolejte pokušení utrhnout nějaké malé výhonky. Dejte prostor růstu rostliny a kořenů. Na podzim chřest zastřihněte nad zemí a zasypte na zimu.
Druhým rokem můžete v prvním týdnu, kdy výhonky vyraší, nějaké sklidit, potom ale opět nechte rostlinu růst. Od třetího roku už si můžeme užívat kompletní sklizeň. A potom už každoročně po jarní sklizni necháme chřest dorůst a na podzim opakujeme zazimování.