Jak se přirozenou cestou zbavit chroustů

 Zahrada 
03. července 2017 07:44 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dospělí chrousti škodí hlavně na listí. Shutterstock
Chroustů u nás žije několik druhů, některé jsou dokonce chráněné. Přesto působí tam, kde jich je víc mnoho obtíží. Máme několik tipů, jak jejich stavy přirozenou cestou zredukovat.

Stavy chroustů se postupně zvyšují v souvislosti se zlepšením životního prostředí a tím, jak se přestaly používat ve velkém různé pesticidy. Chroust je velký zavalitý brouk, jehož vývoj trvá tři až pět let. Do té doby se jeho tlusté larvy nacházejí v zemi. Pak vyletí a večer pořádá nálety, což působí některým lidem velké potíže, protože nemohou sedět na zahradě. Larvy v některých případech požírají kořeny rostlin i kořeny trav.

Pořiďte si přirozené nepřítele

Protože není vhodné ani rozumné na chrousty útočit chemicky, je nejlepším postupem pořídit si přirozeného nepřítele. Jedním takovým je obyčejná kočka, která docela s oblibou chrousty žere. Dokonce i pes s chutí pozře larvy chroustů, pokud se k nim dostane.

Typickým přirozeným nepřítelem jsou samozřejmě ptáci. Pokud do své zahrady přilákáte ptáky například instalací ptačích budek, krmítek a dalšími způsoby, určitě se to projeví na stavu chroustů, kterých ptáci sežerou obrovské množství. Podobně výkonným nepřítelem jsou netopýři, kteří mají tu výhodu, že vylétají jen o chvíli později než chrousti, takže hejna chroustů během pár minut spolehlivě zaženou.

Přizpůsobte zalévání

Chrousti milují vlhkou půdu. Právě do ní s oblibou kladou larvy. V oblastech, kde přirozeně hodně prší a je teplo proto může být chroustů opravdu hodně. Částečně se dá věci pomoci tak, že nebudete zalévat zbytečně větší plochy a necháte trávníky více proschnout.

Dodat vápno

Metodou už vlastně částečně chemickou, ale ne drastickou je dodání vápna do půdy. Změní se tím pH a na tuto změnu obvykle larvy chrousta reagují, takže v případě lokálního přemnožení problém vyřešíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod