Rostliny pro část vaší zahrady, která je ve stínu

 Zahrada 
08. září 2019 12:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I zahrada ve stínu se dá nápaditě zařídit Depositphotos
Možná máte na zahradě koutek, na který se během dne nedostane tolik slunečního svitu. Třeba má váš byt balkon, který je ve stínu celý den. Máme pro vás několik tipů, jaké rostliny vysadit přesně na taková místa, aby se jim dařilo.

Nenechte se odradit předsudky, že rostliny, které mají rády stín, jsou nudné. Lze vytvořit krásnou zahrádku i na místech, kterým se nedostává tolik světla, když využijete některé z rostlin uvedených níže. Nezapomínejte na to, že i když tyto rostliny dávají přednost stínu, pořád potřebují pravidelnou péči včetně zalévání.

Hosty

Hosty, které najdete i pod názvem bohyšky nebo funkie, rostou ve stinných částech zahrad po celém světě. Existuje spousta druhů, z nichž některé zvládnou více slunce, zatímco většina z nich si libuje v chladu a šeru. Obecně platí, že čím silnější má rostlina list, tím více slunce snese. Další pravidlo je, že rostliny, které mají různě zbarvené listy (většinou bílé nebo světle zelené části), potřebují více světla kvůli fotosyntéze. Hosty můžete zasadit jak do země, tak do květináčů. V případě, že máte mazlíčky, zkontrolujte, zda pro ně daný druh není toxický.

Kokořík

Kokořík se typicky vyskytuje v lesích a je charakteristický zahnutým stonkem, na kterém rostou malé bílé květy ve tvaru zvonků. Nesnese žádné přímé slunce, a proto se skvěle hodí do zastíněných částí zahrad. Oblíbíte si ho, pokud se pokoušíte na své zahradě vytvořit dojem divoké přírody.

Kapradiny

Lze vybírat z široké škály druhů kapradin s rozmanitou povrchovou strukturou. Najdete nejen všelijaké odstíny zelené, ale také například načervenalé nebo lehce oranžové varianty, takže můžete snadno vybrat takový druh, který se bude hodit ke zbytku vaší zahrady. Obdobně jako u host nezapomeňte zkontrolovat, zda druh, který jste vybrali, není jedovatý pro vaše mazlíčky. Pokud už máte vše zasazeno, ale přeci jen byste uvítali nějakou změnu, máme pár tipů i pro vás.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?